Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ny-satsning-pa-svenska-konsthantverk/

Kultur

Ny satsning på svenska konsthantverk

”Att rymma med en cirkus” är en av föreställningarna som visas under Stockholm Craft Week. Foto: Alex Hinchcliffe

Den 3 oktober inleds Stockholm craft week – veckan som sätter ljus på Sveriges konsthantverk. Under fyra dagar fylls Stockholm och Värmdö av seminarier, utställningar och föreställningar. 

Stockholm craft week är en helt ny satsning på samtida konsthantverk. Bakom veckan står Konsthantverkscentrum, Värmdö kommun och Konsthantverkarna. En av de ansvariga är Maj Sandell, vd för Konsthantverkscentrum. 

Varför har ni skapat det här evenemanget?

– Vi vill uppdatera bilden av vad samtida konsthantverk är för något. Vi har en otroligt hög nivå på våra svenska konsthantverk vilket det inte känns som att folk vet om. Åker man utomlands så knäcker vi. Det kokar och bubblar om konsthantverket och det ligger rätt i tiden att anordna en vecka nu.

Medlemmarna i den feministiska glasgruppen ”BOOM!” Foto: Nora Cederin

Vad ska man hålla ögonen på under veckan?

– Det är så svårt att säga eftersom så mycket är bra! Ett helt nytt initiativ är ”Dotdotdot” som har en blandning av utställning och voice-performance. Den feministiska glasgruppen ”BOOM!” har workshop och utställning i Aspudden i sin mobila glashytta. Det är en gammal hästtransport som är ombyggd. För de lite yngre har vi en föreställning som heter ”Att rymma med en cirkus”, vilket är en mix av keramik och akrobatik.

Det här är den första upplagan av Stockholm Craft Week, vad finns det för planer för framtiden?

– Förhoppningen är att det ska bli en tradition och att veckan återkommer varje år. Vi vill fortsätta visa upp vad konsthantverk är för något. ”Konsthantverk” låter kanske lite mossigt men det är det inte. Svenskt konsthantverk har utvecklats snabbt under 2000-talet och det har inte uppmärksammats hos den bredare allmänheten. Det vill vi ändra på.