Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Ny tv-serie: Semesterterror i skuggan av svärfar

Huvudrollsinnehavarna Christine Meltzer och Peter Magnusson.
Huvudrollsinnehavarna Christine Meltzer och Peter Magnusson. Foto: Emil Hammarstrom

Peter Magnusson och Christine Meltzer har huvudrollerna i tv-serien ”Sommaren med släkten”. Det är en komedi med gnisslande familjerelationer och en stugförening lika skräckinjagande som maffian.

Peter Magnusson, som medverkat i manusarbetet och spelar Jens, beskriver serien som en klassisk svensk komedi, en genre med många föregångare sedan ”Att angöra en brygga” satte sommarkatastrofribban år 1965. Det är också till Monika Zetterlunds ironiskt ljuva titelmelodi Jens svettas med grannens grävskopa, som han i ett svagt ögonblick påstått sig vara expert på.

Förhoppningen att få ta över svärföräldrarnas sommarstuga ”på riktigt” kommer på skam redan de första minuterna och någon tid för tvåsamhet och romantik med hustrun Åsa (Rakel Wärmländer) verkar det heller inte bli när svärföräldrarna Gunnar och Ingrid (Krister Henriksson och Anki Lidén) plötsligt klampar in med sina resväskor.

– De hinner ju aldrig vara ensamma! De bjuder in en massa folk, och en del bara kommer. Det går ut över deras relation och förhållandet till syskonen, säger Christine Meltzer, som spelar Åsas syster Carro.

Christine Meltzer och Peter Magnusson har huvudrollerna, han som den konflikträdde Jens och hon som hans mer dynamiska svägerska Carro. Hon är en framgångsrik affärskvinna som skilt sig från sin präktige man, och i stället fallit som en fura för antihjälten Bobo (Christofer Wagelin).

– En klassisk fyrtiotalist, säger Peter Magnusson om Jens svärfar Gunnar, som inte är så lätt att imponera på. Gunnar har ett gäng andra stugägare med samma folkhemska pondus och iskalla tystnad inför Jens tafatta försök att briljera. Och väg-/stugföreningens egen gudfader och ordförande, spelad av Jonas Karlsson, är definitivt inte att leka med.

I den norska serien som varit inspirationskälla var svägerskan/kompisen Carro en kille.

– Vi lät det bli en tjej för att inte vara så stereotypa utan få till den där kompisrelationen kille–tjej. Som ju finns. Carro är Jens stöd, som han litar på, säger Peter Magnusson.

– Och hon får ju ut något av att vara det också, tillägger Christine Meltzer.

Kanske har hon drivits av att inte vara favoritdottern, vilket hon kanske ändå är, funderar Christine Meltzer. Att det är systern Åsa som får sommarstugan är definitivt inget Carro hänger upp sig på, åtminstone inte under denna första säsong.

 

”Sommaren med släkten”. Komediserie

”Sommaren med släkten”.

Komediserie i 10 avsnitt som börjar sändas söndag den 19 mars i Kanal 5. Regi av Mikael Syrén. I rollerna ser vi Peter Magnusson, Christine Meltzer, Rakel Wärmländer, Krister Henriksson, Anki Lidén, Jonas Karlsson och Christofer Wagelin med flera.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.