Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nya arenan trolig arrangör nästa år

Friends arena i Solna som invigs i oktober är den troligaste kandidaten till att arrangera Eurovision song contest nästa år.
Friends arena i Solna som invigs i oktober är den troligaste kandidaten till att arrangera Eurovision song contest nästa år. Foto: Sweden Arena Management
Mycket tyder på att det blir Friends arena i Solna som kommer att ta hand om finalen i Eurovision song contest när den äger rum på svensk mark nästa år, 2013. Pengar till arrange­manget är inte ett problem, enligt SVT-chefen Eva Hamilton.

Friends arena i Solna ligger nära till hands att få arrangera finalen i Eurovision song contest den 18 maj nästa år. Arenan, som invigs i oktober, har redan den svenska finalen i Melodifestivalen inbokad. Arenan kan ta tre fyra gånger större publik än Baku Crystal Hall där Loreen sjöng hem segern – upp till 65.000 personer. Dessutom verkar Globen i Stockholm, där arrangemanget hölls år 2000, borträknad eftersom tidpunkten krockar med ishockey-VM. Andra kandidater som kan komma i fråga är  Malmö arena respektive Scandinavium i Göteborg där Eurovisionsfinalen hölls 1985.

Men Tomas Perslund, vd för Friends arena och på plats i Baku, vill inte ta ut något i förskott när Sverige nu för femte gången får arrangera EM-schlagern.

– Det är klart att vi gärna skulle ha arrangemanget hos oss, men vi tar inga initiativ förrän vi får en förfrågan från SVT. Om vi får finalen beror det på ifall vi uppfyller de villkor huvudarrangören, i det här fallet SVT, kommer att ställa. Jag har varit i Baku eftersom Friends ska ha Melodifestivalen nästa år, det är bra att bilda sig en uppfattning om hur stora arrangemang tar sig ut live, säger Thomas Perslund till DN.

Den formella gången är att SVT får en förfrågan från EBU, European broadcasting union, om att stå som arrangör 2013. SVT skickar sedan frågan vidare till de tre stora regionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. SVT hade dock redan innan Loreens vinst i smyg börjat planera för nästa år, bland annat med ett studiebesök på norska tv-bolaget NRK, som ordnade finalen för två år sedan.

Vilka arenor som uppfyller SVT:s krav på säkerhet, tekniska möjligheter och annat, vill vd Eva Hamilton inte gå in på i dag, men hon berättar att arenabeslutet kommer inom kort. Det är nödvändigt eftersom tävlingen tar mycket lång tid att förbereda.

– Det handlar om att EBU vill försäkra sig om att vi har kapaciteten att ordna ett sådant här arrange­mang, säger Eva Hamilton .

Pengarna är inget problem, enligt Hamilton. Kostnaden för den svenska Melodifestivalen har tidigare beräknats till en bit över 100 miljoner kronor.

– Någonstans i de trakterna kan det säkert ligga för de europeiska ­semifinalerna och finalen. Det har varit starkt fokus på hur fruktansvärt dyrt det blir efter Azerbajd­zjans propagandaarrangemang. Men jag tror vi kan ordna en riktigt bra tävling på en vettig ekonomisk nivå. Det behöver inte bli så dyrt eftersom vi ligger i framkant och redan har den typ av expertis som krävs, vi behöver inte importera kunskapen, säger Eva Hamilton och menar att Eurovision song contest inte nödvändigtvis måste bli större och mer påkostat för varje år.

Pengar till finalen skjuts till av EBU, och arrangemanget är undantaget från förbudet mot sponsring. Licensbetalarna behöver inte oroa sig, försäkrar Eva Hamilton. Inget av SVT:s gängse utbud ska stå tillbaka för att det behövs pengar till tävlingen. Hur mycket av licensmedlen som går till tävlingen vill Eva Hamilton inte avslöja, men enligt en beräkning av tidningen Resumé går 10 miljoner kronor från tv-avgiften till den svenska delen av tävlingen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.