Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nya arkitekturskolan: ”Det har varit en delikat uppgift”

Nya arkitekturskolan på KTH i Stockholm har fått utmärkelsen ”Building of the year” i kategorin Utbildningsbyggnad av arkitektursajten Arch Daily. Det är sajtens läsare som röstar fram vinnaren och i år kom 55.000 röster in. Bakom byggnaden står arkitektbyrån Tham & Videgård med arkitekterna Bolle Tham och Martin Videgård.

1 Vad är det ni har gjort rätt för att få priset?

– Byggnaden ligger i en skyddad kulturmiljö med tydlig karaktär, så det har varit en delikat uppgift. Vi sökte ett specifikt och tydligt svar på hur man kan förhålla sig kontextuellt till en känslig miljö, samtidigt som byggnaden har getts ett eget samtida uttryck.

2 Har priset betydelse för er internationellt?

– Det ger större möjligheter att delta i ett internationellt sammanhang, även för andra arkitekter. När svenska arkitekter syns så blir förhoppningsvis fler benägna att anlita svenska arkitekter för projekt både i Sverige och utomlands.

3 Vad kan priset betyda för arkitekturen i Sverige?

– Det har funnits en diskussion huruvida kvaliteten inom svensk arkitektur är tillräckligt hög. Att samlas kring de bra exemplen i stället för att peka på de dåliga tror vi är en bra väg framåt för att utveckla arkitekturen i Sverige.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.