Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nya bilder av en svensk ikon

Foto: Snart har det gått 30 år sedan Olof Palme mördades. Nu kommer en bok med okända bilder av politikern som delade Sverige. Många av dem visas här för första gången.

Foto: Privat I en klassisk tragedi möter hjälten sin död som en konsekvens av livet. Så var det inte med Olof Palme. Det finns inget etablerat samband mellan vem han var eller vad han gjorde och det brutala mordet på Sveavägen för trettio år sedan.

Många har försökt hantera den plågsamma meningslösheten genom att söka efter motiv bakom dådet. Men spekulationerna och konspirationsteorierna har inte kastat mer ljus utan tvärtom bidragit till att svepa in den verkliga människan och politikern Olof Palme i än mer dunkel. Så låt oss i stället minnas Olof Palmes liv; hur han levde det och vad han åstadkom.

Foto: Privat På bröllopsresa. Olof och Lisbet Palme gifte sig 1956. Bröllops­resan gick söderut i en liten folkvagn. På resan kom de bland annat till Milano, där det unga paret fotograferades på järnvägsstationen. Foto: PrivatFoto: Privat

På det nationella planet omdanade han Sverige från statiskt folkhem till dynamisk välfärdsstat. Han var förvisso inte ensam. Det var en rörelse i tiden, men Olof Palme såg den klarare än de flesta. För honom handlade det framför allt om att ge alla medborgare möjligheten att ägna sig åt högre studier. I många år kämpade han för de utbildningsreformer som har lett fram till dagens öppna och breda högskolesystem, inte minst studiemedelssystemet. I Sverige är det fortfarande självklart att man ska kunna läsa på högskola och universitet oavsett ekonomiska resurser.

Foto: John Kjellström/SvD/TTVid Erlanders sida. Knappt 30 år gammal hade Olof Palme hamnat i den svenska statsmaktens centrum. Som Tage Erlanders assistent reste han mycket, och fick lära sig både inrikes- och utrikespolitik. Foto: John Kjellström/SvD/TT

Foto: Privat Också den svenska familjepolitik som i dag lyfts fram i internationella jämförelser bär Olof Palmes signum. Till skillnad från många andra manliga politiker såg han kvinnofrågans laddning och gjorde familjepolitiken central på 70-talet. Särbeskattningen avskaffades, äktenskapslagstiftningen liberaliserades, barnomsorgen byggdes ut och föräldraförsäkringen infördes. Resultatet blev en social omdaning som ledde till att hemmafrun försvann och vår tids tvåförsörjarfamilj blev norm. När Fredrik Reinfeldt gjorde jämställdhet till viktig utvecklingsfråga i FN 2011 stod han på Olof Palmes axlar – även om han inte erkände det.

Foto: Carl O LöfmanFramför spegeln. Olof Palmes utseende och stil var föremål för ständiga kommentarer under hans karriär. Här är det en kvällstidning som häcklat hans slipsknutar. Foto: Carl O Löfman

Många berördes och elektrifierades av de existentiella undertonerna i Palmes jämlikhetsbudskap: människan är fri och hon har ett moraliskt ansvar för sina val. Andra ogillade hans fräna debattstil och kände en begriplig frustration över socialdemokraternas till synes eviga grepp om makten. Men varifrån kom den aggressivitet som förvånansvärt många borgerliga svenskar kunde uppvisa när Palme kom på tal? Det var som det inte fanns några spärrar. ”Kanske är hemligheten” menade författaren P O Enquist, ”att Palme egentligen är borgerlighetens samlande ledare som de hela tiden drömt om, exakt den ledare de så länge sökt efter, men som en gång i sin ungdom valde en annan väg, och så kom att bli huvudfienden.”

Foto: LENNART NILSSONHan väckte även ilska vänsterut. Han var kapitalets lakej, en kärnkraftskramare vars hemliga polis övervakade renhjärtade revolutionärer. Kanske hade de svårt att förstå det första ledet i den demokratiska socialism som ledde fram till långtgående arbetsmarknadsreformer som medbestämmandelagen (MBL) och lagen om anställningstrygghet (las).

Som internationell politiker var han djärv men sällan omdömeslös. Redan som ung student i början av 50-talet insåg han det enorma problem som den koloniala avvecklingen innebar. Hans inställning var klar: stöd till små länder som kämpade för nationellt oberoende. Men Palmes internationella engagemang handlade inte bara om tredje världen. I början av 70-talet försökte han få med Sverige i EU:s föregångare, EG.

Foto: Björn Larsson AskFoto: Björn Larsson Ask.

Men en människas minne består inte bara av vad hon åstadkommit, utan också i hennes arete, hennes dygd eller sätt att vara i världen. För mig ligger Palmes största betydelse i hans förmåga att på en och samma gång vara både realpolitiker och moralist. Visst kunde det skära sig ibland och retoriken ekade tom. Men när han var som bäst var han en briljant politiker som lyckades kombinera moralisk passion med praktiska resultat, som i kampen mot kommunismen på 50-talet, stödet till anti-apartheidkampen i Sydafrika eller kritiken av Vietnamkriget.

Foto: Stig Göran NilssonPå löprunda. Idrotten fortsatte att vara viktig i Palmes liv. Han spelade tennis och ägnade sig också åt motionslöpning, som här i Sollefteå under valrörelsen 1979. Foto: Stig Göran Nilsson

Olof Palme levde och verkade i annan tid. Därför bör man – åtminstone som historiker – vara mycket försiktig med att använda hans person och idéer som måttstock på det som händer i dag. Men eftersom jag levt med honom så nära i många år (utan att någonsin ha träffat honom) kan jag inte låta bli att avsluta med en anakronistisk reflektion. I dessa dagar, när de intellektuella helst lever i renhet långt från makten och politikerna styrs av opinionsundersökningar, önskar jag att vi hade ledare av Olof Palmes kaliber; politiker med en vision av framtiden och en åtminstone rudimentär beskrivning av vägen dit.

Foto: GUNNAR BERGKRANTZBorta. Den 28 februari 1986 sköts Olof Palme till döds av en okänd gärningsman på Sveavägen i Stockholm. Ingvar Carlsson blev tillförordnad statsminister. På det första regeringssamman­trädet efter mordet stod ett tänt ljus på Palmes plats. Foto: Gunnar Bergkrantz

Henrik Berggren gav 2010 ut Palmebiografin ”Underbara dagar framför oss” (Norstedts).

Foto i text: Privat/Lennart Nilsson.

”Ett liv i bilder”

”Ett liv i bilder” ges ut av författaren och historikern Henrik Berggren och fotografen Jacob Forsell på Bokförlaget Max Ström. Boken innehåller 250 bilder, varav många funnits i familjens ägo och aldrig tidigare publicerats.

Henrik Berggrens text är en bearbetad version av bokens efterord.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.