Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-15 04:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nya-bilder-av-en-svensk-ikon/

Kultur

Nya bilder av en svensk ikon

Bild 1 av 7 I maktens boning. Olof Palme dinglar med benen i plenisalen inför riksdagens vårsamling 1973. Riksdagen inrymdes mellan 1971 och 1983 i det hus som i dag är Kulturhuset Stadsteatern, medan Riksdagshuset på Helgeandsholmen renoverades.
Foto: Jan Delden/Expressen/TT
Bild 2 av 7 På tennisplanen. Olof Palme älskade idrott. Han följde Berlinolympiaden 1936 med stort intresse och anlade en egen tennisbana på familjegodset Ånga i Sörmland, där han också arrangerade tävlingar med släkten.
Foto: Privat
Bild 3 av 7 Vid Sigtuna. Hösten 1937 började Olof Palme på internatskolan Sigtuna humanistiska läroverk. Idrottsintresset blev ett sätt att komma in i skolgemenskapen. Olof Palme blev en oförvägen bandymålvakt, tredje från vänster i undre raden.
Foto: Privat
Bild 4 av 7 Första talet i kammaren 1958.
Foto: Roland Jensen
Bild 5 av 7 Med strulande Saab. Svenska statråd på 1960-talet åkte inte limousin med egen chaufför. 1966 fångades Olof Palme på bild med sin strulande Saab på Arlanda. Fotografen var egentligen där för att plåta Rolling Stones som kom till Sverige, men fick i stället syn på landets nyutnämnde kommunikationsminister.
Foto: Larsåke Thuresson
Bild 6 av 7 Hemma i Vällingby. Radhuset i Vällingby, där Olof och Lisbet Palme bodde tillsammans med barnen, blev ett skyltfönster för den nya jämställdheten. Många reportage skildrade familjens liv där hemma.
Foto: Lennart Nilsson
Bild 7 av 7 I demonstrationståg. I februari 1968 utlöstes en diplomatisk kris när Olof Palme, som då var utbildningsminister, valde att delta i en Vietnamdemonstration där även en nordvietnamesisk diplomat fanns med. Reaktionerna blev kraftiga, och två veckor senare kallade USA hem sin ambassadör från Sverige.
Foto: SVEN-ERIK SJÖBERG

Foto: Snart har det gått 30 år sedan Olof Palme mördades. Nu kommer en bok med okända bilder av politikern som delade Sverige. Många av dem visas här för första gången.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in