Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nya biografer ska bryta SF:s dominans

Kulturborgarrådet Roger Mogert (s) vill se fler fristående biografer.
Kulturborgarrådet Roger Mogert (s) vill se fler fristående biografer. Foto: Anette Nantell

Stockholms bioutbud är för dominerat av ett fåtal aktörer. Nu får fyra organisationer stöd för att se över var fler biografer kan placeras.

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) menade i juni i DN att SF Bio har en monopolliknande ställning på Stockholms biografmarknad. Något som man ville råda bot på genom att se minst en ny centralt placerad fristående biograf i Stockholm under 2017. När Stockholms stad i juni utlyste specifika medel för att ge fristående aktörer möjlighet att undersöka var i Stockholm nya biografer skulle kunna placeras fick man större gensvar än man kunnat hoppas på.

– Vi fick in fjorton ansökningar. Jag trodde att det skulle komma in runt fyra. Det visar att det uppenbarligen finns många aktörer som vill få ut mer kvalitetsfilm till stockholmarna, säger Roger Mogert nu.

På tisdagen blev det klart att fyra av de fjorton som ansökt om stöd kommer att få dela på 870.000 kronor för förstudier inför ett möjligt biograföppnande. Det är Folkets Bio, Non Stop Entertainment, Stockholms filmfestival och ABF som kommer att få ta del av stödet.

– Att stödet utlystes var jättevälkommet. Vi hade länge tänkt på varför det inte finns fler biografer och varför man inte gör något åt det. Den tanken gick vidare i att ”varför gör inte vi något åt det?” säger Jakob Abrahamsson, CEO för distributionsbolaget Non Stop Entertainment AB, som just tecknat hyresavtal med tidigare biografen Capitol vid S:t Eriksplan.

Jakob Abrahamsson menar att Stockholm i jämförelse med Göteborg och Malmö hittills haft för få biografer i förhållande till sin storlek, vilket gjort det svårt att få möjlighet att visa en film i repertoaren under längre tid. Det är extra viktigt när det gäller filmer riktade till en äldre publik.

–  Vi hoppas att fler av de här fyra ansökningarna bär frukt i form av fler biografer. Ett gott biografklimat för bra film när sig själv, och ju fler sådana här ställen som poppar upp, desto bättre, säger Abrahamsson.

Sedan tidigare har Stockholms stad satsat på filmfestivaler för att få ut mer kvalitetsfilm på marknaden snarare än fasta lokaler. En satsning som har gett resultat, med ett dubblerat stöd till filmfestivaler på två år.

– Filmfestivaler har hittills varit det enkla och snabba sättet att få ut mer film på marknaden. I dag finns det runt 45 festivaler i Stockholm som får stöd, säger Roger Mogert. Men även för festivalerna är lokaltillgången ett problem som den nya satsningen ska kunna lösa. Som inspiration nämner Roger Mogert Berlin, där stadens filmfestival har möjlighet att visa film på flera av innerstadens större salonger.

Filmutbudet på bio i Stockholm i dag är ”fläckvis bra”, enligt kulturborgarrådet. Men förhoppningen är att de nya biograferna skulle kunna bryta SF Bios dominans över repertoaren.

–  Vi har inte ett dåligt utbud i dag, men biosituationen i Stockholm är dominerad av ett fåtal aktörer. Genom fler aktörer skulle vi kunna få ut mer film till stockholmarna, och framför allt mer kvalitetsfilm. Det är viktigt både för dem som gör film och för dem som ser film.

I nästa års budget kommer Stockholms stad också att satsa pengar på att skapa en biosalong i Kulturhuset Stadsteaterns lokaler i Skärholmen. Där ska man kunna visa skolbio, anordna offentlig filmvisning och samarbeta med filmfestivaler. Exakt hur mycket pengar som kommer att satsas presenteras i Stockholms stads budget som släpps i nästa vecka.

–  Vi har en fin salong i Skärholmen, där vill vi skapa möjligheten till att visa bio. Så det är framför allt en teknisk investering, säger Roger Mogert.

Stockholms stad driver redan en biosalong i Stockholm. Sedan förra valet har man tagit tillbaka driften av biografen Klara i Kulturhuset vid Sergels torg som tidigare drevs av SF Bio.

–  Klara togs tillbaka till egen regi efter förra valet. Delvis för att SF är dominerande – men också för att det ger större möjligheter att samarbeta med föreningar och fristående aktörer.

Till skillnad från många andra av stadens kultursatsningar fokuserar man inte på ytterstaden, utan Roger Mogert menar att det snarare är positivt om de nya biograferna kan finnas centralt.

– Mycket vi gör har fokus på ytterstaden för att sprida kulturen till fler. Men just i det här fallet kan centrala placeringar ge bärkraft.

Stöd till förstudie.

Fyra aktörer delar på 870 000 kronor för att utreda möjligheten till fler biografer i Stockholm: Non Stop Entertaintment AB, Föreningen Folkets Bio, ABF Stockholm och Stockholms filmfestival AB.

Pengarna tas från det ordinarie kulturstödet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.