Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-22 22:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nya-corona-svt-staller-in-eurovisionmote-i-rotterdam/

KULTUR

SVT ställer in Eurovisionmöte på grund av det nya coronavirusets spridning

Eurovision-möte ställs in.
Foto: Pavlo Gonchar/TT

SVT ställer in sin medverkan i det årliga möte som hålls i Eurovisions värdstad efter Melodifestivalfinalen.

– Vi har valt att avboka, som en ren försiktighetsåtgärd, säger Melodifestivalens projektledare Anette Helenius till DN.

Varje år efter Melodifestivalfinalen hålls ett möte i Eurovision Song Contests värdstad där delegationer från alla deltagarländer samlas för att presentera sina egna bidrag och ta del av andras. I år hålls mötet på måndag den 9 mars i Rotterdam i Nederländerna, där också ESC ska äga rum 12-16 maj.

Men på grund av det nya coronavirusets spridning kommer SVT inte att skicka någon delegation i år.

– Vi har valt att avboka, som en ren försiktighetsåtgärd. Vi tror att vi kan klara det mötet med digitala hjälpmedel, och då kändes det bara onödigt, säger Anette Helenius, projektledare för Melodifestivalen, till DN.

Är det oro bland deltagarna som ligger bakom beslutet?

– Nej, det är ingen oro. Det är ett ganska rutinartat möte för vår del. Vi har deltagit i det mötet årligen och vi vet vad som förväntas av oss och då tror vi att vi lika gott kan leverera det de behöver digitalt. Då kändes det som en ren försiktighetsåtgärd att inte behöva närvara.

Mötet kommer att hållas ändå. SVT har enligt Anette Helenius fått ett brev där arrangörerna intygar att de har daglig koll på utvecklingen och att det inte finns någon anledning till oro för att delta i mötet. Hur många andra länder som kommer att delta är oklart i nuläget.

Sveriges deltagande i Eurovision Song Contest 12-16 maj påverkas inte av detta beslut.

– Vi hoppas att det får bli den fest som det har varit i så många år.

Vad krävs för att den svenska delegationen ska ställa in sin medverkan i Eurovision Song Contest i Rotterdam?

– Det är alldeles för tidigt att säga. Men vi följer utvecklingen som alla andra länder och det går inte att säga något i dag, men vi hoppas att det blir av.

Hur allvarlig skulle situationen behöva bli för att ni ska ställa in er medverkan i Eurovision?

– Det är upp till arrangörerna att göra bedömningen om finns någon anledning att ställa in evenemanget. Så vi väntar in deras rekommendationer. Jag ser ingen anledning att misstro deras omdöme.

Men när det gäller mötet på måndag har ni gjort en annan bedömning än arrangörerna?

– Ja, det har vi gjort. De vill att vi levererar material och vi vet vi också kan leverera det materialet digitalt. Då såg vi det som en ren försiktighetsåtgärd bara.

Melodifestivalfinalen i Stockholm på lördag den 7 mars ska hållas som planerat. Än så länge finns enligt Anette Helenius ingen anledning att ställa in arrangemanget i Friends arena, som rymmer upp till 75.000 personer:

– Inte som det ser ut i dag. Vi håller oss uppdaterade varje dag. Men i dagsläget ser vi ingen anledning att ställa in det.