Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nya-dramatenchefen-om-arbetsmiljon-ar-alltid-ytterst-vds-ansvar/

Kultur

Nya Dramatenchefen om arbetsmiljön: Är alltid ytterst vd:s ansvar

Dramaten har under våren drabbats av turbulens och konflikter gällande arbetsmiljön. Foto: Magnus Hallgren

Dramaten har under våren drabbats av turbulens och konflikter gällande arbetsmiljön. 

– Om man har personer som andra människor är rädda för i korridorerna, då tycker jag att det är fel de jobbar på en arbetsplats, säger nationalscenens nya vd Maria Goop Russel i Ekots lördagsintervju.

Rätta artikel

DN har tidigare kunnat avslöja att Dramatens ledning och styrelse i interna rapporter mellan 2017 och 2018 fått varningar om arbetsmiljön. Bland annat skrev företagshälsovården att man är ”uppriktigt orolig över medarbetarnas hälsa och hur den här organisationen fortsättningsvis ska kunna leverera teater utan att allvarliga incidenter inträffar”.

I en intervju med Ekots Cecilia Bodström kommenterar Dramatens nya vd, tidigare vice vd, Maria Goop Russel problemen med arbetsmiljön på teatern.

– Om man har personer som andra människor är rädda för i korridorerna, då tycker jag att det är fel de jobbar på en arbetsplats, säger nya vd:n Maria Goop Russel i Ekots lördagsintervju.

En skådespelare på teatern som pratat ut om problemen med arbetsmiljön är Julia Dufvenius. I en intervju med DN berättar Dufvenius att hon 2017 var så rädd för en annan skådespelare att Dramaten erbjöd henne skydd till och från scenen.

– Självklart är det inte rimligt men jag var inte där då, så jag kan inte kommentera det, säger Maria Goop Russel.

När det gäller frågan om vem som bär ansvaret för de stora bristerna i arbetsmiljön säger Maria Goop Russel att ansvaret alltid ligger på vd:n.

– Det är alltid ytterst vd:s ansvar. Man kan delegera arbetsuppgifter men man kan inte delegera ansvaret.

Hennes bild är också att Dramatens styrelse haft mycket information om arbetsmiljöarbetet på teatern och att de har försökt stötta organisationen i det arbetet.

– Sen tycker jag att man ska komma ihåg att det inte är styrelsen som utför arbetet på arbetsplatsen. Det är vd och ledningsgruppen. 

– Min bild är att vd:n fick mycket stöd från styrelsen.

Läs mer:

Självkritisk Stubø ville stanna på Dramaten: Sorgligt att jag inte fick avsluta

Interna rapporter varnade om Dramatens arbetsmiljö 

Julia Dufvenius: ”Jag fick skydd till och från scenen på Dramaten”