Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 03:23 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nya-karolinska-har-sveriges-storsta-offentliga-konstsatsning-nagonsin/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nya Karolinska har Sveriges största offentliga konstsatsning någonsin

På lördag är det öppet hus i Nya Karolinska Solnas nyligen färdigställda huvudbyggnad. Sjukhuset har Sveriges största offentliga konstsatsning någonsin. Men efter byggets eskalerande kostnader uppfyller det ändå inte enprocentsmålet.

En monumental, abstrakt oljemålning i jordnära färger, med accentkulörer i blått och rosaorange kommer att möta vårdsökande, anhöriga och personal i huvudentrén till vad som kan bli världens dyraste sjukhus. Andreas Erikssons elva gånger sex och en halv meter stora verk ”Stenbrottet” är skapat för platsen och ska ge besökarna ett lugnande första intryck.

– Vem vill vara i en sådan här miljö om den inte upplevs som mänsklig? frågar Martin West retoriskt. Han är konstnär och samordnare för Nya Karolinska Solnas (NKS) konstsatsning.

Martin West har fått frågan hur det är att arbeta med konsten till det skandalomsusade sjukhuset, som blivit starkt kritiserat efter att kostnaden stigit i höjden på grund av dyra upphandlingar. Inklusive underhåll fram till 2040 kan slutpriset hamna på 61 miljarder kronor, vilket gör NKS till världens dyraste vårdinrättning, enligt Svenska Dagbladet. Däremot har konstanslaget inte ökat, som därför inte längre utgör en procent av totalkostnaden.

Omständigheterna har gjort den konstnärliga gestaltningen ännu viktigare, menar Martin West.

– Vårt uppdrag är mot dem som ska komma hit, och dem känner jag mig lojal med.

Utsmyckningen av Nya Karolinska är den största konstsatsningen för en enskild offentlig plats någonsin i Sverige. Budgeten ligger på 118 miljoner kronor. För det har Stockholms läns landsting beställt 40 nya platsspecifika verk och köpt in 500. Dessutom har cirka 1 000 verk tagits med från den gamla sjukhusbyggnaden.

– Att så många konstnärer är med gör att det blir ett slags årsring. Det är också kul att se hur verken möter varandra. Exempelvis Birgitta Burlings skulpturer och Johan Scotts målning, säger Martin West.

I sjukhusets restaurang hänger Johan Scotts ”Nördliche Dämmerung”, ett pussel av pannåer i klara färger. Den färggranna målningen kontrasterar Birgitta Burlings böljande, kromade aluminiumskulpturer "De två – av samma" som står på ett gårdsplan utanför matsalen.

Urvalet har gjorts likt en upphandling. Konstnärerna har skickat in skisser till landstingets kulturförvaltning, som sedan beslutat vem som får uppdraget. Vad konsten kostar skiljer sig, men för de större verken har landstinget betalat mellan två och tre miljoner kronor.

Idén med utsmyckningen är att sätta människan i centrum, vilket görs på olika sätt på olika platser. I entréhallen ackompanjeras Andreas Erikssons målning av ett antal mindre skulpturer av svenska Cecilia Levy, origamiliknande gestaltningar av gammaldags medicinalväxter, gjorda av sidorna i äldre böcker.

– Cecilia Levys skulpturer har ett annat anslag än Andreas Erikssons målning. Den ser man direkt när man kommer in genom dörren, men hennes verk öppnar för en annan läsning. En betraktare kan komma nära och leta efter sina egna favoriter, förklarar Martin West.

Andra verk anspelar på mänskligheten. Duon Bigert & Bergström har gjort ett uppochnedvänt isberg som hänger över ingången till konferenscentret, en kommentar till den akademiska världens ansvar för att skapa en hållbar värld.

Vissa av konstnärerna är vana vid offentliga uppdrag, för andra är det första gången. Anna Åstrand är en av nybörjarna. Hennes ”Support system” består av klossar av gjuten cement som hänger vid sjukhusets hissar.

– Det har varit tryggt att arbeta med rutinerade konstnärer, men det är också kul och viktigt att få in nya, berättar Martin West.

Öppet hus i helgen

Hela Nya Karolinska Solnas öppnar våren 2018 men helgen 14 och 15 oktober är det öppet hus i den färdigställda huvudbyggnaden.

Fem av konstverken kommer att visas och halv tolv på lördagen håller Martin West i en kortare presentation. Andreas Eriksson och Cecilia Levy kommer att vara på plats. Bigert & Bergströms ”Tip of an Iceberg” går även att ses utifrån från Solnavägen.

Öppet hus är gratis och behöver inte förbokas.

Mer info på: http://www.nyakarolinskasolna.se/sv/Det-nya-sjukhuset/Oppet-Hus-/

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.