Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nya kulturhuschefen hyllar Benny Fredriksson

Lena Joelsson går in som tillförordnad chef på Kulturhuset Stadsteatern.
Lena Joelsson går in som tillförordnad chef på Kulturhuset Stadsteatern. Other: Pressbild/DN

Vid ett stormöte med all personal på Kulturhuset Stadsteatern inledde den nya tillförordnade chefen Lena Joelsson sitt tal med att hylla sin företrädare Benny Fredriksson, som lämnar posten efter hård kritik mot hans ledarstil.

”Det är avskyvärt hur han behandlats i medier”, sade hon enligt personer som deltog i mötet som TT har pratat med. Enligt Joelsson avgick han för att ”behålla sin värdighet” och att ”ta situationen i egna händer”.

Läs mer: Benny Fredriksson slutar på Kulturhuset Stadsteatern

I en granskning i Aftonbladet har ett 40-tal anställda och före detta anställda på Stadsteatern framfört hård kritik mot Benny Fredriksson.

– Jag är glad över förtroendet men jag tycker att orsaken till att jag går in är olustig. Då menar jag primärt det som Benny Fredriksson varit utsatt för de senaste två dygnen. Det är ett drev som jag inte önskar att någon människa i över huvud taget ska behöva vara med om. Jag tycker det är djupt ovärdigt. Jag har stor respekt för det beslut som Benny fattade som i sammanhanget är ett värdigt beslut, jag tycker det är helt rätt, säger Lena Joelsson till DN och fortsätter:

– Sen tycker jag också att det är väldigt tråkigt att den påbörjade utredningen inte kunde fullföljas och ligga till grund för ett beslut. Men som sagt: jag förstår att Benny Fredriksson kort och gott kände att nu räcker det, säger hon.

Du kallar det här ett drev. Varför då?

– Jag är själv inte aktiv på Facebook, men jag har förstått att det skrivits väldigt mycket om Benny Fredriksson och hans ledarskap där. Det är ju så att vara ledare innebär att på olika sätt exponera sig för synpunkter och kritik. Alla ledare har saker som de behöver förbättra och stärka och utveckla, och så även Benny. Men det som jag har  tagit del av tycker jag är grova saker. Jag tror att en del saker också härrör från ett stycke tillbaks i tiden. Det är en sådan mängd av synpunkter som sammantaget gör att jag tycker att det känns som att det har pågått ett drev mot honom, säger Lena Joelsson.

Men är det inte väldigt allvarliga anklagelser som framförs i Aftonbladets granskning?

– Absolut, jag håller verkligen med om det och det är därför det hade varit så angeläget att kunna hantera dem i särskild ordning och titta närmare på vad det de facto är som har hänt. För det är absolut inte så att jag menar att det här är något som vi bara ska vifta förbi och inte ta på allvar. Men den omfattning av det som har kommit fram så här långt och tonläget i det som delvis har förts fram tycker jag ändå är bekymmersamt, säger hon.

Läs mer: Hård ledarstil på Kulturhuset Stadsteatern kritiseras 

Lena Joelsson, som fram tills utnämnandet som tillförordnad på vd-posten var HR-chef på institutionen, var även ansvarig för den interna utredningen gentemot Fredriksson. Utredningen som Stockholms stad har inlett sköts även av stadsdirektör Ingela Lindh och har nu tillförts externa resurser. Syftet är att utreda arbetsmiljön, ledarskap och styrning av verksamheten.

– Vi har det senaste året, och det var långt innan Metoo, vässat vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Sen så jobbar vi också med att ta fram chefs- och medarbetaruppdrag för alla i organisationen och i de här uppdragen finns det inledande skrivningar som är gemensamma för alla chefer och medarbetare som handlar mycket om värderingar och vad som förväntas av en när man ska vara en god ledare och en god kollega, säger Lena Joelsson och berättar att det under november månad skett flera samtal på arbetsplatsen om sexuella trakasserier och vad som kan göras för att minimera dem.

Ni har personal som vittnar om händelser som har skett bak i tiden och som upplever att de inte blivit lyssnade på. Hur ska man ändra den kulturen?

– Jag vill bara säga att det mesta av det som kommit mig till livs inte är direkt kopplat till Benny Fredriksson, utan det är andra personer som i de sammanhangen varit chefer. Det tycker jag också är viktigt att säga. Benny Fredriksson har varit en väldigt, väldigt stark chef här men en hel del av de saker som jag har fått berättat för mig, där är det också andra chefer som har haft nyckelroller.

Kan det bli aktuellt att andra chefer måste flytta på sig?

– Nej nej, det finns absolut ingenting nu som indikerar det. Utan så här: Min uppfattning är att om vi går ett antal år tillbaks i tiden har inte fokus varit tillräckligt starkt på arbetsmiljöfrågor där det här med hur vi är mot varandra som människor på en arbetsplats har uppmärksammats. Och tyvärr så tror jag inte att det här bolaget är ensamt om att inte ha lagt tillräckligt med kraft på de frågorna. Det är ingen ursäkt för att det inte har skett så här, säger Lena Joelsson.

Läs mer: Stadsteaterns fackordförande avgår

Hon berättar att Kulturhuset Stadsteatern behöver driva ett mer långsiktigt arbete på arbetsplatsen och att det inte finns någon ”quick fix” för det.

– Det vi också gör nu är att vi i våra anställningskontrakt och uppdragsavtal så lägger vi in väldigt tydligt vilka riktlinjer man har att följa när man är här, säger Lena Joelsson.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.