Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 10:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nya-svenska-netflix-serien-karlek-och-anarki-tanjer-pa-reglerna/

Kultur

Nya svenska Netflix-serien ”Kärlek och anarki” tänjer på reglerna

Dramatiken Lisa Langseth fotograferad 2010 i samband med att hon regisserade sin första film "Till det som är vackert".
Dramatiken Lisa Langseth fotograferad 2010 i samband med att hon regisserade sin första film "Till det som är vackert". Foto: Roger Turesson

En konsult och en it-tekniker ger sig in i en vågad social lek på kontoret – som får oanade följder. Det är handlingen i den svenska Netflix-satsningen, dramakomedin ”Kärlek och anarki”.

– Det lilla motståndet kan få stora konsekvenser, säger seriens skapare Lisa Langseth.

TT Text

Bakom satsningen står manusförfattaren och regissören Lisa Langseth. 

Sofie spelas av Ida Engvoll, känd från bland annat filmen ”En man som heter Ove”, krimserien ”Rebecka Martinsson” och uppsättningar på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och Dramaten. Att gestalta karriärkvinnan Sofies förvandling är en rolig uppgift, tycker hon.

– Hon har nästan rationaliserat allt. Det funkar att rationalisera sina känslor och att leva i ett helt rationellt liv fram tills att hon gläntar på en dörr till något annat. Hela idén tilltalar mig tematiskt och jag har väldigt kul med henne som karaktär. Den stora tematiken utspelar sig i det lilla psykologiska hos henne, säger Engvoll.

22-årige Björn Mosten, som spelar Max, gör sin skådespelardebut. Vid sidan av skådespeleriet pluggar han till civilingenjör inom it, men att han råkar spela en it-tekniker i serien är en ren slump. Att som nykomling spela mot Engvoll och andra rutinerade skådisar som Reine Brynolfsson och Björn Kjellman beskriver han som en omtumlande upplevelse.

– Jag har väldigt höga krav på mig själv och det ställs på sin spets när jag har så erfarna och superduktiga skådespelare runt omkring mig och jag är den ende som saknar erfarenhet. Det är en helt ny miljö och det är skräckinjagande, men också jävligt roligt. 

Läs mer: Netflix stänger av utskällda automatsmakprov