Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nya-tider-avvisade-fran-bokmassan/

Kultur

Nya Tider avvisade från Bokmässan

Bokmässan 2019. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två personer från den högerextrema tidningen Nya Tider har blivit avvisade från bokmässan i Göteborg och en av dem polisanmäld efter att de filmat och genomfört utfrågningar som uppfattats som aggressiva av deltagare på mässan. 

Tidigare toppolitikern och diplomaten Pierre Schori menar att det var ett sätt för högerextrema att infiltrera mässan. 

– Vår journalist gjorde ett utmärkt jobb, säger Vávra Suk, chefredaktör på Nya Tider. 

Flera deltagare på bokmässan i Göteborg uppges ha utsatts för trakasserier i samband med ”tv-intervjuer” från två personer kopplade till högerextrema Nya Tider. Mässledningen bekräftar för DN att de avvisade två personer som varit inblandade i ”ordningsstörningar”.

– Avvisningarna har skett efter händelser som har rapporterats och dokumenterats, säger mässchefen Frida Edman, som inte vill gå in på vad det är som hänt. 

I samband med avvisningarna har det också skett en polisanmälan om misstänkt ofredande. 

Bakgrunden till händelserna är kontroverserna om högerextrema Nya Tiders medverkan i tidigare bokmässor, som lett till att organisationen i år nekades att delta. 

– Vi sade nej till att hysa dem som utställare. De har även ansökt om att bli pressackrediterade, vilket vi också sagt nej till. Då har de kommit som besökare, vilket vi inte kan hindra dem från att göra. Sedan har vi fått rapporter om ordningsstörningarna och agerat efter det, säger Frida Edman. 

Pierre Schori. Foto: Lotta Härdelin

En av dem som hamnat i centrum för kontroversen är förre toppolitikern och diplomaten Pierre Schori (S).

– Jag har bara ett fokus i det här, och det är att bokmässan inte ska bli infiltrerad av nazister och rasister och att de inte ska störa bokälskare. Förra året bannlyste man dem på grund av propagandan som de drev, nu försöker de infiltrera med stora kamerautrustningar och jaga folk, jag vill stoppa det här och visa deras metoder, säger han. 

Vad hände?

– Jag har blivit utsatt för mycket värre saker, men de störde otroligt många människor. Deras metod är ganska simpel, de bombarderar dig med 20 frågor: Varför stödjer du utrotningen av vita personer i Afrika? Varför vill du inte svara? Varför stödjer du utrotningen av vita i Sverige? Det går ut på att provocera och vara aggressiv så att man ska reagera starkt, säger Pierre Schori. 

Enligt Pierre Schori tog han kontakt med vakter på mässan, och blev senare kontaktad av polis, som ett av flera vittnen.

Schori menar att mässledningen tagit det inträffade på allvar, men anser att det är märkligt att man kan ta med sig vilken utrustning som helst in på mässområdet, bara man betalat biljett. 

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk anser att reportern gjorde ”ett utmärkt journalistiskt arbete”. 

– Det är precis medias roll: att fråga makthavare och ställa de till svars för deras beslut, säger Vávra Suk. 

Han ser inget fel i att Nya Tider har reportrar på plats på Bokmässan trots att tidningen inte får ställa ut. 

– Om Bokmässan tror att de kan skapa ett rum där makthavare och regimtrogna medier ska kunna frottera sig, klappa varandra på axel och dunka varandra i ryggen och säga hur duktiga de alla är, så tror de fel. Självklart kommer vi att vara där och ställa obekväma frågor, säger han. 

 Kommer ni ansöka om monterplats på nytt nästa år? 

– Ja. 

Om ni får ett nej, kommer ni använda samma strategi som ni har gjort i år? 

– Det kommer vi att göra. Vi kommer att finnas på plats med våra journalister, det är viktigt att politikerna får svara på frågor som systemets media aldrig ställer.