Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nya Tider portas från Bokmässan

Nya Tider portas från Bokmässan.
Nya Tider portas från Bokmässan. Other: Joachim Nywall/IBL Bildbyrå

Bokmässan kommer att neka Nya Tider att ställa ut nästa år. Den högerextrema tidskriften har enligt en analys gjord av mässan bidragit till att placera litteraturen i skymundan. 

Kritiken mot högerextrema Nya Tiders närvaro på mässgolvet de senaste två åren har varit massiv. I år samlade sig författare i protestlistor och etablerade parallella bokmässor i Göteborg. Den reguljära Bokmässans besökssiffror störtdök med 25 procent. Det stora tappet skedde på lördagen 30 september då bara 20 000 besökare kom till mässan, jämfört med 30 000 året innan. Samma dag höll nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sin omdebatterade demonstration, som till slut hade nekats tillstånd att starta utanför Svenska Mässan. 

Läs mer: När Nya Tider tog sig in på Bokmässan

Generellt sett kommer vi att säga nej till utställare som gör att vi riskerar att hamna i samma situation.

Efter Bokmässan meddelade vd Maria Källson att hon lämnar sin post. Mässan startade en utredning som nu har kommit fram till att Nya Tider ska portas nästa år:

”Alltför mycket uppmärksamhet kom att ägnas åt en enda fråga: den om en enskild utställares deltagande på mässan. Det har blivit en symbolfråga som inneburit att Bokmässans innehåll hamnat i skymundan, att organisationen inte har kunnat ägna sig åt sitt uppdrag och att mässan inte kan utvecklas”, skriver Bokmässan i ett pressmeddelande om sin nya inriktning.

Björn Wiman: Nazisterna lyckades med en sak – att allvarligt skada Bokmässan

Frida Edman är tf mässansvarig till och med nästa års Bokmässa:

– Det finns flera skäl till det här beslutet. Vi har gjort en samlad bedömning utifrån rådande situation. Och det allra viktigaste för oss är att sätta ljuset på våra författare och mötet mellan författare och läsare där litteratur och läsning står i fokus. Och det har hamnat i skymundan i dag, säger hon.

Var det Nya Tider som placerade litteraturen i skymundan?

– VI kan konstatera att frågan om en enda utställare har blivit en stor symbolisk fråga vilken har tagit all vår kraft. Vi har inte kunnat fokusera på det som är viktigast för oss, nämligen litteratur och läsning.

Tycker du att det var fel att släppa in dem i år?

– Jag skulle vilja säga att ett principiellt beslut, det kan man fatta utan erfarenhet och utan fakta. Nu är vi i den rådande situationen, och då måste vi ompröva det här beslutet för att vi ska kunna arbeta med Bokmässans uppdrag.

Är det här ett principbeslut som också gäller andra, liknande utställare?

– Generellt sett kommer vi att säga nej till utställare som gör att vi riskerar att hamna i samma situation.

Tidigare har ni motiverat att släppa in Nya Tider med hänvisning till yttrandefriheten. Har den blivit mindre viktig nu?

– Jag skulle vilja säga så här, att vad vi gör nu är att vi ska balansera vad en Bokmässa ska vara. Och en Bokmässa ska vara mycket mer än enbart ett forum för samhällsdebatt. Exempelvis ska Bokmässan även vara en plattform för kompetensutveckling, för skola och bibliotek. Men den rådande situationen har hindrat oss från att göra detta.

Var de minskade besökssiffrorna också en anledning till att porta Nya Tider?

– Ja, i vår samlade bedömning utgår vi från flera variabler och det är en liten del utav det, säger Frida Edman.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.