Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Nya turer i mysteriet kring Bergman

Spekulationerna om att Ingmar Bergmans mamma inte var Karin Bergman utan hette Hedvig Sjöberg minskar i trovärdighet. Den nyfödde pojke som skulle ”bytts ut” hette Lars Lennart Larsson och levde i USA fram till sin död 1982.

Under förra veckan gick diskussionerna höga efter att två böcker hävdat att Karin Bergman inte skulle vara biologisk mamma till Ingmar Bergman.

I ”Kärleksbarnet och Bortbytingen” berättade regissörens systerdotter Veronica Ralston om den dna-analys hon låtit göra och som jämförde ett blodprov från henne med frimärken som Ingmar Bergman antas ha slickat på. Resultatet visade att de inte var släkt på mödernet.

Veronica Ralston spekulerar i boken om att Karin Bergman skulle ha fött ett dödssjukt barn den 14 juli 1918 och som, efter barnets död, bytts ut mot ett annat barn som skulle ha fötts redan den 26 juni 1918 av kontorsbiträdet Hedvig Sjöberg på Wallingatan i Stockholm. Inte nog med det. Barnets far skulle ha varit Ingmar Bergmans pappa Erik Bergman – allt enligt Veronica Ralston.

Även Louise Tillberg, Hedvig Sjöbergs barnbarn, skriver i sin bok ”Den jag ser på älskar jag” att man i hennes släkt länge misstänkt att Ingmar Bergman var hennes farbror eftersom de var så utseendemässigt lika.

I Dagens Nyheters fortsatta granskning finns det inget stöd för dessa spekulationer. Enligt journalen från Akademiska sjukhuset i Uppsala där Karin Bergman förlöstes den 14 juli 1918 står att både mamma och barn mår bra, att det nyfödda barnet går upp i vikt och att de lämnar sjukhuset efter drygt två veckor på BB. Uppgifterna om att barnet skulle vara sjukt och svagt – som även finns i flera av Bergmansläktens skrifter, har inget stöd i sjukhusjournalen.

Inte heller uppgiften om att Hedvig Sjöberg skulle vara mamma till Ingmar Bergman verkar stämma. Hedvig Sjöberg födde tre söner. De två första, Gösta (född 1914 i Vännäs) och Holger (Louise Tillbergs pappa, född 1915 i Umeå), har bevisligen levt och verkat i Sverige fram till för ett tiotal år sedan. Det är kring den tredje brodern som mystiken funnits. Han som Veronica Ralston tror byttes ut mot det ”dödssjuka barn” som Karin Bergman födde år 1918.
De komplicerade turerna i detta släktdrama har engagerat ett stort antal DN-läsare och bland dem några av landets främsta släktforskare. Oberoende av varandra har de spårat upp Hedvig Sjöbergs tredje ”okände” son, som i verkligheten hette Lars Lennart Larsson. De hävdar med bestämdhet att han levt sitt liv i USA där han dog 1982.

Pappan till Lars Lennart är, enligt födelseboken i Adolf Fredriks församling i Stockholm, rådmannen Karl Axel Kellgren som erkänner faderskapet år 1918. I januari 1919 flyttar Hedvig Sjöberg till Katarina församling på Södermalm i Stockholm – men utan sin tredje son. Lars Lennart finns i stället skriven på adressen Surbrunnsgatan 14 i Stockholm (fosterhem?) och adopteras kort därefter av vaktmästaren Emanuel Larsson och hans hustru Frideborg.
Fyra år senare, 1923, emigrerar familjen Larsson till Chicago i USA. Enligt passagerarlistan kliver de på fartyget S/S ”Stavangerfjord” i Kristiania (Oslo)den 13 mars för resan över Atlanten. År 1948 gifter han sig med Elizabeth Carla Hansen och dör i juli 1982 i Sturgis, Saint Joseph, Michigan i USA.

En av de släktforskare som tagit kontakt med DN och presenterat detaljerna kring den ”försvunne” brodern är Hans Lindström i Sollentuna i Stockholm.
– Jag tror att man kan avfärda spekulationerna om att Hedvig Sjöbergs tredje ”okände” son skulle vara den person som vi känner som Ingmar Bergman. Alla dokument som jag hittat visar att han levde och arbetade i USA fram till sin död 1982.

Kvar finns mysteriet med dna-analysen och de icke existerande blodsbanden. I den släktutredning som Rättsmedicinalverket gjort på uppdrag av Veronica Ralston skriver verkets experter Gunilla Holmlund och Bertil Lindblom att ”undersökningen är utförd på dna extraherat från vardera två postförsändelser”. Och senare under rubriken frågeställning står det: ”går det att påvisa ett släktskap på mödernet mellan avsändaren av postförsändelserna och Veronica Ralston utgående från att det är avsändaren som slickat på frimärkena?” På tre ställen talar de om två frimärken. Men i resultatdelen står att ”resultat erhölls på dna från ett av frimärkena”. Dessa formuleringar har felaktigt tolkats som om det fanns samma dna på båda frimärkena och att Rättsmedicinalverket gjort den jämförande analysen på bara ett av dem.
– Det var en olycklig formulering från vår sida att tala om frimärken i flertal i rapporten. Vi har bara kunnat använda ett av frimärkena, det som var från 1951, för vår analys. Det andra hade för dålig kvalitet och det finns inget som styrker att det är samma person som slickat på dessa två. För att få klarhet i den här frågan krävs flera dna-analyser, säger Gunilla Holmlund som är vetenskaplig assistent på Rättsmedicinalverket och som undertecknat rapporten.

Veronica Ralston, som beställt undersökningen menar att Rättsmedicinalverket är ansvarigt för den vetenskapliga delen.
– Jag åkte ned till Rättsmedicinalverket i Linköping med fjorton kuvert och vykort. De valde själva ut två märken som de ansåg räckte för analysen. Men eftersom det nu visar sig inte räcka till så kommer jag att efter sommaren åka dit igen med resten av kuverten. Då ska de få testa så många frimärken som det behövs för att få klarhet i detta. Det finns ju folk som till och med ifrågasatt om min mamma (Ingmar Bergmans syster) verkligen är min mamma, säger Veronica Ralston.

Något stöd för ytterligare dna-tester kommer hon dock inte att få från Bergmansläkten. I en debattartikel i DN den 30 maj förklarade representanter för bland annat Stiftelsen Ingmar Bergman att man inte tänker hjälpa till med att försöka lösa gåtan. Så här skrev de:

”Stiftelsen Ingmar Bergman har redan hunnit få propåer om att ställa Ingmar Bergmans arkiv (som bland annat innehåller en omfattande korrespondens mellan mor och son) till förfogande för vidare dna-analyser av exempelvis brev från modern. Frimärken! Igenslickade kuvert! På sådana förfrågningar svarar vi entydigt nej: arkivet är till för forskning om Bergmans konstnärskap och upplåtes inte åt postuma moderskapsutredningar.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.