Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Alla svenskar borde åka på den här resan”

Foto: Ship to

Sent på söndagskvällen landade DN-medarbetaren Kajsa Ekis Ekman på svensk mark efter sex dagar i israeliskt fängelse. ”Jag har fått blodad tand”, säger hon i en intervju med DN.

Hon var en av 18 aktivister ombord på den svenska fisketrålaren ”Marianne av Göteborg” som bordades av israelisk militär för en vecka sedan. Syftet med resan var att bryta Israels blockad och förse Gaza med mediciner och solcellspaneler.

Tillsammans med fem andra svenskar och en rysk kvinnlig journalist har hon suttit i förvar i ett israeliskt fängelse i sex dagar. På söndagen flögs hon ut från Tel Aviv och landade på Arlanda vid halv elva på kvällen. Hon beskriver att bordningen gick våldsamt till, men Israels militär har i ett uttalande i veckan sagt att bordningen var "händelselös".

– Om det som hände oss var händelselöst, där de dunkade vår kaptens huvud i väggen, hotade oss med skarpladdade vapen och sköt flera med elpistol. Då undrar jag vad en vanlig bordning innebär? Som händer ofta med palestinska fiskebåtar, säger Kajsa Ekis Ekman.

Strax före halv två på måndagsmorgonen för en vecka sedan sluter israeliska militärfartyg upp runt båten och beväpnade militärer går sedan ombord på ”Marianne”. Detta sker enligt uppgift på internationellt vatten. Det är när aktivisterna vägrar lämna över båten som militären ska ha blivit våldsam.

Därefter transporteras aktivisterna till kajen i Ashdod där de förhörs i flera timmar.

– Det var förhör efter förhör och de klädde av oss i flera omgångar, bara för att psyka oss. De klär av en helt naken och letar på kroppen, de sökte igenom ändtarmen på några av oss. De visste allt om både min son och mig, var han gick i skolan och så vidare, och hotade utifrån det, säger Kajsa Ekis Ekman.

De fick inte veta om de anklagades för något och ingenting protokollfördes. Därefter togs de till ett fängelse, men fick inte veta var de befann sig. Ekis Ekman har sedan suttit i en cell i sex nätter, ovetandes om var, tillsammans med en rysk kvinnlig journalist. I onsdags lyckades Ekis Ekman förmedla ett uttalande till DN via mellanhänder där hon skrev att ”hon ruttnade i en fängelsehåla”.

– Ja, det var kanske lite överdrivet att säga så, men jag trodde inte att just det skulle förmedlas vidare så ordagrant. Jag ville bara få fram att vi inte mådde bra och sa det i affekt. De kom in, fem män, i vår cell varje natt och lyste på oss med ficklampor. De försökte knäcka oss från det att de gick ombord båten, säger Kajsa Ekis Ekman.

Hon vill poängtera att det inte är synd om henne, utan att det hon har varit med om har gett henne en insikt i hur palestinierna har det. Om de beter sig våldsamt och förnedrande mot journalister som de vet kommer att berätta om hur de haft det, då undrar hon vad de gör mot befolkningen i Gaza.

– Man hörde skrik hela tiden från de andra fångarna och vi vet att det förekommer tortyr mot fångar.

Hon tycker att det viktigaste nu är att sätta fokus på Israel och kräver att Sveriges regering ska protestera mot staten för att blockaden av Gaza ska hävas. Det borde inte vara ideella krafters uppgift, menar hon. Å andra sidan så har denna upplevelse inte avskräckt henne från fler resor med Ship to Gaza.

– Jag har fått blodad tand, jag tänker åka tillbaka. Vi ska fan ha en finlandsfärja tycker jag, alla svenskar borde åka på den här resan. Tills blockaden bryts, säger Kajsa Ekis Ekman.

I intervjun i TV4:s Nyhetsmorgon i morse sa du att du har fått en fiende för livet i Israel?

– Ja, haha, det kanske jag sa lite överilat, men jag tänker verkligen inte ge upp.

Det skrivs i sociala medier att ni inte hade någon hjälpsändning ombord?

– För det första är ju båten en gåva till Gaza, sedan hade vi med oss solceller eftersom elen har bombats sönder. Och sedan hade vi med oss medicinsk utrustning. Det skulle också åka en båt från Grekland, men den saboterades så att den läckte in vatten. Folk kunde ha drunknat.

Men trodde ni att ni skulle komma fram?

– Vi hoppades ju naturligtvis på det och vi hade sett signaler i israeliska medier att skribenter ville att vi skulle släppas fram.

I måndags, samma dag som bordningen skedde, skickade svenska UD in en protest till Israel med hänvisning till att bordningen skedde på internationellt vatten.

– Enligt lagen är det bara flaggstaten, i det här fallet Sverige, som får ingripa mot ett fartyg på internationella vatten. Sverige har framfört sin syn på händelsen till Israel, sa Veronica Nordlund på UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

Redan tidigare har Sverige tillsammans med EU gjort klart för Israel att blockaden mot Gaza snarast måste brytas.

I eftermiddag kommer resten av de svenska aktivisterna att landa i Sverige igen.

Läs mer:DN:s rapportering om Ship to Gaza

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.