Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Bevingade internet-citat

"Jag uppfann internet."
Citatet är förvanskat, men i en CNN-intervju den 9 mars 1999 sade dåvarande vicepresidenten Al Gore att ”under min period i kongressen tog jag initiativet till att skapa internet”. På senare tid har Gore förlöjligats med parafraser som ”Jag uppfann miljön”, men några av internets verkliga skapare, bland andra Vint Cerf, har bekräftat att kongressmannen Gore redan på 70-talet var en ivrig och mycket aktiv förespråkare för snabb telekommunikation.

"Internet är en fluga."
Nej, nej, nej. Det är en seglivad myt att Ines Uusmann som kommunikationsminister sade så 1996. Det var en redigerare på Svenska Dagbladet som satte en sådan rubrik till en artikel där hon sade: "Jag vågar inte ha någon alldeles bestämd uppfattning, men jag tror inte att folk i längden kommer att vilja ägna så mycket tid, som det faktiskt tar, åt att surfa på nätet. Det kanske är så att det är något som vuxit upp nu. Alla pratar om internet, men kanske är det övergående och sedan blir inriktningen mer specificerad".

"Vad jag vet är det ingen som blir rik på att skriva mjukvara."
Sagt 1980 av en 25-årig Bill Gates i en intervju med tidskriften 80 Microcomputing. Samma år hade hans nya företag Microsoft inlett samarbete med IBM. Ingen är gladare än han själv att han hade fel. En förklaring till rikedomen är att han i kontrast till internets öppen-källkod-tradition under 90-talets så kallade mjukvarukrig uttalade och levde upp till målet att "patentera så mycket vi kan". Mjukvarujätten Microsoft har i dag tusentals patent, årliga intäkter på cirka 500 miljarder kronor och Bill Gates är världens rikaste person.

"Svep internet runt jordens alla människors hjärnor, snurra jorden, och mjukvara strömmar ut i nätverket."
Många av internets portalfigurer vurmar också för öppenheten och friheten. Det är också juridikprofessorn och programmeraren Eben Moglen som yppat denna utopiska abstraktion. ”Stå emot motståndet”, ”Allt som är värt att kopiera är värt att dela med sig av” och ”Ju mer vi ger bort desto rikare blir vi” är andra kända citat som denna fri mjukvaru-guru delat med sig av när han föreläser värden över.

"…internets…"
Under den amerikanska presidentvalsdebatten den 8 oktober 2004 uttalade George W Bush konsekvent internet i plural. Det gjorde han även tidigare och senare, men efter denna gång fick han utstå åtskilligt uppmärksammat förlöjligande, antagligen för att det låter som han inte har riktig koll på vad han pratar om. Helt fel är det dock inte, internet består ju av flera sammanflätade nätverk, och även i datortekniska sammanhang används ordet. De senaste åren har många av nätets flitigare användare reclaimat ordet och använder det, eller ”internäten” på svenska, lika konsekvent som den före detta presidenten.

"När träffades ni första gången irl?"
Frågan är åklagare Håkan Roswalls och ställs till Peter Sunde under Pirate Bay-rättegångens femte dag. ”Vi använder inte irl, vi använder afk”, svarar den åtalade varpå domaren får fråga Roswall vad irl är - internetförkortning för in real life. ”Allt är i verkliga livet. Vi använder afk, away from keyboard”, fortsätter Sunde. ”Jaha, då är jag lite föråldrad” avslutar åklagaren. Dialogen blev underhållning för många av de åtalades sympatisörer då den markerade ett slags tekniskt övertag från försvarssidan. En del av försvarets linje var just att beslå de målsägande med att inte förstå internet.

"Science fiction är inte fiktion länge. Särskilt inte på internet."
När Vint Cerf, ”internets fader”, talar lyssnar många. Detta är ett av hans äldsta och mest kända uttalanden som gång efter annan visar sig stämma. Numera åtnjuter Google Cerfs visioner om att radera ”fiction”. Den 66-årige pionjären är sedan 2005 vice ordförande såväl som ”chief internet evangelist” hos internetjätten.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.