Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Björn Wiman: Vad blir utbudet om alla måste vara lika neutrala som kungen?

Vill man se den lättsamma sidan av saken med Sveriges Radios fiaskoartade hantering av fallet med Soran Ismail kan man förstås säga att bolaget på ett föredömligt sätt fullgjorde sitt krav på opartiskhet: först sade man att Soran Ismail ville mörda Sverigedemokraterna, sedan sade man att han inte ville det.

Samma sak gällde med måndagens debacle i SVT:s morgonsoffa: först försåg man medlemmarna i schlagergruppen Panetoz med namnlappar, sedan bad man om ursäkt för att man gjorde det.

Men det exceptionella hattandet och pudlandet kring flera liknande fall nyligen – visningen av Stefan Jarls film ”Godheten”, Alexandra Pascalidous programledarstil i ”P1 Debatt” och varningsmärkningen av raplåten ”Svarta duvor & vissna liljor” – pekar också mot ett strukturellt problem som inte går att skratta bort. Hur ska de två public service-företagen förena opartiskhetskravet med sin ambition att vara ledande aktörer på en alltmer eldfängd offentlig arena?

Att det är valår är rimligen inte den enda anledningen till att så många programansvariga har fått stora skälvan på så pass kort tid. Lika mycket betyder troligen vetskapen att man varje dag balanserar på ett nytt slags lättantändlig krutdurk – Granskningsnämnden för radio och tv har visserligen förlorat sin status som självständig myndighet, men i stället finns en ny instans som radio- och tv-cheferna tycks frukta ännu mer: den dagliga granskningsnämnden på Twitter.

Personligen tror jag att public services företrädare odlar sitt vankelmod i onödan: att Soran Ismail inte lägger sin röst på Sverigedemokraterna är för en vaken P3-lyssnare rimligen en lika liten överraskning som det är för en genomsnittlig konsument av svensk dokumentärfilm att Stefan Jarl anser att folkhemmet var en trivsam tid i vårt lands historia. Vilket slags programutbud blir följden om dagens röster i radio och tv måste iaktta samma krav på politisk neutralitet som kungen?

Frågorna förtjänar att ställas på allvar, innan Sverigedemokraterna och andra som lever på misstron mot etablerade ”pk-medier” i allmänhet och public service i synnerhet kan inkassera ännu en triumf.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.