Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Deras research avslöjar näthatet

Researchgruppen hjälper anonyma näthatare att komma ut ur garderoben – med eller mot deras vilja. Bakom Expressens avslöjande på tisdagen av Sverigedemokraters rasistiska nätkommentarer ligger minst ett år av ideellt arbete.

Det är ett researcharbete som nästan skulle kunna vara signerat Lisbeth Salander, hackarsnillet som i Stieg Larssons Millenniumtrilogi gräver fram högoktanigt, journalistiskt material genom att ta sig in i andras datorer.

Men bara nästan. Research­gruppen hackar inte. Identiteterna på personer som fällt anonyma, rasistiska kommentarer på sidor som Avpixlat, Fria tider och Exponerat – varav flera är SD-politiker – knäcktes utan någon form av ille­galt dataintrång. Det menar i alla fall Mathias Wåg, en av de drivande personerna i Researchgruppen.

– Vi har valt att bara ta öppna uppgifter. Vi har också tittat på brev till myndigheter och samlat in hotbrev från kända personer. Det vi har gjort är att samköra uppgifter som redan finns. Inte på något sätt har det handlat om att ta sig förbi brandväggar, in på konton, eller använda någons lösenord, säger Mathias Wåg.

På högerextrema nätforum skrevs på tisdagen att kartläggningen av 6.200 kommentatorer är en form av åsiktsregistrering. Det är en uppfattning som Researchgruppen inte delar.

– Det här är en journalistisk granskning av ett stort fenomen. Vi behöver ha ett register för att kunna ta ut statistik, för att se vad medelåldern är, vilka årsinkomster de har. Vi kommer inte att använda registret till något som är integritetskränkande för enskilda personer som inte är offentliga, säger My Vingren i Researchgruppen.

En mer detaljerad statistik över näthatarna publicerades i går eftermiddag i Fria tidningen. Där framgår bland annat att 80 procent av toppkommentatorerna på de aktuella sajterna är män, huvudsakligen i övre medelåldern.

Att samarbetspartnern blev Expressen beror delvis på personliga kontakter, delvis på att gruppen tog intryck av Expressens granskning av järnrörsskandalen för ett år sedan. Avslöjandet av näthatarna bygger på ett researchpaket som Expressen har köpt. Hur stor summan är vill Researchgruppen inte uppge, men arvodet täcker inte på långa vägar den nedlagda arbetstiden.

– Det är nästan enbart ideellt arbete. Vad som motiverar mig är hur jag ser på samhällsutvecklingen och hur kommentatorsfälten och sidor som Avpixlat får väldigt stort avtryck, säger My Vingren.

För ett års grävjobb har Mathias Wåg kunnat ta ut en månadslön. Han har en lång bakgrund som antirasistisk aktivist och drivs av att synliggöra den anonyma hatkulturen, men även av att förstå den.

– Det är anonymiteten som gör den hatiska kulturen möjlig, som har kunnat bygga upp den här ekokammaren av utpekanden, upptrissanden och hot. Men för mig personligen har det här också känts märkligt, eftersom jag under grävarbetet stötte på min gamla barndomskärlek mitt i allt. Vi växte upp i samma miljonprogramsområde, har gått i samma skola och har haft sporadisk kontakt under senare år. Efter järnrörsartiklarna gick hon plötsligt från att vara sosse till att skriva anonyma kommentarer på Avpixlat, säger han.

Nästa steg i Researchgruppens arbete kan bli att granska Sverigedemokraternas kandidater inför valet, men gruppen säger sig också vara nyfiken på andra anonyma nätmiljöer som Flashback.

Fakta.  17 frilansande researcher

Resarchgruppen är ett löst nätverk av 17 frilansare. En del av medarbetarna kommer från journalistutbildningar, andra har en bakgrund i antirasistiska rörelser och vänstergrupper.
De granskar främst extremhögern, men även andra hatiska nätmiljöer som till exempel mansbloggarna som låg bakom drevet mot Turteaterns uppsättning av Scum-manifestet.
Första stora jobbet var en artikel 2009 i tidningen Arbetaren på tioårsdagen av mordet på syndikalisten Björn Söderberg. Där framgick hur den morddömde hade fortsatt sin kartläggning av journalister och vänsteraktiva även efter fängelsetiden.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.