Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-06 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/det-mykofila-folket/

KULTUR

Det mykofila folket

Bild 1 av 5 Gunilla Kärrfeldt och Staffan Kyrk i Sveriges ­Mykologiska Sällskap på exkursion i svampskogen. De plockar skogssvampar, som enligt författaren Thomas Steinfeld ”verkar kunna stå för en bild av ­livet självt”. De skjuter upp ur ingenting, finns i alla former, färger och fasoner, urholkas av mask och larver, ruttnar och förvandlas till en stinkande gröt innan de snabbt försvinner helt.
Foto: Roger Turesson
Bild 2 av 5 Skogen – ett rum för livet, där plockaren från norr går ensam för att leta svamp för eget bruk. I andra regioner plockas svampen av inhyrda grupper, för att sedan säljas till människor som själva aldrig skulle synas mellan träden.
Foto: Roger Turesson
Bild 3 av 5
Foto: Roger Turesson
Bild 4 av 5
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 5
Foto: Roger Turesson

Svampälskare eller svamphatare? Mykofil eller mykofob? Också svamparna har sin egen identitetspolitik. Men ingen kan förneka att de liknar livet självt. Här följer författaren Thomas Steinfeld den globaliserade svampindustrins konjunkturer från Italien till Sverige medan fotografen Roger Turesson tar en tur i den svenska svampskogen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in