Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-19 00:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/han-later-sorgens-sar-efter-utoya-ligga-oppet/

Kultur

Han låter sorgens sår efter Utøya ligga öppet

Bild 1 av 6 Jonas Dahlberg rör sig på klipporna vid Tyrifjorden där Utøya ligger som en fridfull boll av skog. Här ska monumentet ”Memory wound” ligga.
Foto: Hampus Lundgren
Bild 2 av 6 3D-bilder av minnesmonumentet ”Memory wound” (Minnenas sår) av Joel Dahlberg. Verket är ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt på en udde på fastlandet med utsikt över ön Utøya. Stenmassorna som schaktas ut från Sørbråten ska användas vid det parallella monumentet som planeras i regeringskvarteren i Oslo. Båda bilderna är digitala skisser.
Foto: Jonas Dahlberg Studio
Bild 3 av 6 3D-bilder av minnesmonumentet ”Memory wound” (Minnenas sår) av Joel Dahlberg. Verket är ett 40 meter långt och 3,5 meter brett snitt på en udde på fastlandet med utsikt över ön Utøya. Stenmassorna som schaktas ut från Sørbråten ska användas vid det parallella monumentet som planeras i regeringskvarteren i Oslo. Båda bilderna är digitala skisser.
Bild 4 av 6 Jonas Dahlberg (andra från höger) visar kommunpolitiker platsen för minnesmärket och svarar på frågor.
Foto: Hampus Lundgren
Bild 5 av 6
Foto: Hampus Lundgren
Bild 6 av 6 Jonas Dahlberg.
Foto: Hampus Lundgren

Sørbråten. Jonas Dahlberg vill skapa ett sår som aldrig tillåts läka. Den svenske konstnären bakom minnesplatsen över terror­angreppen i Norge är övertygad om att projektet blir av även om invigningen skjutits fram till sommaren 2016 – efter grannarnas protester.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in