Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Kampen som kan vinnas av öppenhetsivrarna

Kampen om öppen källkod spelar en central – om än undanskymd – roll i debatten. Lika viktig är dock striden för öppna standarder. Och här väntas förespråkarna snart kamma hem segern.

Att öppen källkod har många fördelar tycks det råda en allt bredare enighet om. Med den kan alla som vill vara med och förändra och förbättra mjukvaran vilket ofta ger en både snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling.

Dock kommer sannolikt något som kallas för öppna standarder bli först med att slå igenom ordentligt. Och det kommer även den utan djupare datorkunskaper att märka av.

Begreppen öppen standard och öppen källkod klumpas ofta ihop, trots att det är två vitt skilda saker. Att källkoden till ett program inte är öppen noterar oftast inte gemene man – det som dock väcker irritation är när man inte kan logga in på banken eller använda sig av e-legitimation för att man råkar sitta framför ”fel” dator med ”fel” operativsystem.

Men med program som använder öppna standarder slipper man det. Där möjliggörs ökad samverkan mellan olika system vilket gör att användaren inte riskerar att stängas ute från webbplatser och funktioner.

- Ta exempelvis e-legitimationen som inte fungerar på alla operativsystem. Eller internetbankerna. Att man inte använder öppna standarder leder till att folk utestängs eftersom tjänsterna inte finns tillgängliga för alla plattformar. De som använder andra operativsystem – sådana som myndigheterna inte tänkt sig – förhindras att delta, säger Anders Lindbäck, ordförande för Svenska Linuxföreningen.

Han menar att det egentligen inte skulle innebära några större svårigheter att gå över till öppna standarder.

- Nej, det handlar främst om okunskap. Man tror att alla använder samma produkt.

En stor del av problemet, tror Anders Lindbäck, ligger i att myndigheter och kommuner inte förmår ta till sig den information som kommer från statens många delegationer och råd.

- Det finns ingen central statlig myndighet som har ett hårt grepp över hela den offentliga it-verksamheten. Och de som sitter i exempelvis e-delegationen är ofta höga chefer utan djupare kunskaper i ämnet.

Björn Lundell, forskare i datavetenskap vid Högskolan i Skövde och ordförande för organisationen Open Source Sweden, tror att vi snabbare kommer att nå en acceptans för öppna standarder än för öppen källkod.

- Steget är mindre rent tankemässigt. Det handlar om krav på programvaran, men också om krav på information, säger Björn Lundell.

I dag betraktar inblandade parter dock inte de öppna alternativen som en möjlighet, menar Lundell.

- Det finns en enorm omedvetenhet och det florerar en hel del myter och missuppfattningar. Många tror till exempel att det inte går att få support på öppen programvara, vilket är helt fel. 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.