Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Kulturhuset ska bli ett allkonsthus

Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern.
Benny Fredriksson, vd för Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Anna-Lena Mattsson

600 nya kvadratmeter på plan fyra, en egen scen för Marionetteatern, ett nytt danskompani och ett nytt Lavabibliotek. Nu klarnar detaljerna om nya Kulturhuset Stadsteatern.

Sammanslagningen av Kulturhuset och Stadsteatern medför en rad nya verksamheter i huset redan nästa år. På ett styrelsemöte i morgon antar Kulturhuset Stadsteatern nästa års budget. Där tecknas konturerna av det nya allkonsthus som arkitekten Peter Celsing ursprungligen drömde om.

– Jag är väldigt glad över att vi kan presentera en så stor förändring redan nu, ett år efter beslutet i fullmäktige. Alltifrån att de nya cheferna är på plats till att vi tydligt kan visa omprioriteringar och satsningar i huset som jag är jättestolt över, säger Benny Fredriksson, chef för Kulturhuset Stadsteatern.

Den första nyheten som besökaren lär märka efter nyår är att 600 nya kvadratmetrar öppnas upp på plan fyra. De har tidigare använts till administration.

– Där kommer vi att göra alltifrån utställningar till annan slags verksamhet. Det är lokaler man aldrig har sett förut. Rum för Barn prioriteras, eftersom de behöver mer utrymme, men ytan är rörlig, säger Benny Fredriksson.

För att uppfylla visionen om ett allkonsthus får Kulturhuset Stadsteatern 14 miljoner kronor i ökade resurser. Teatern spelar en fortsatt viktig roll. Kilen öppnas upp igen och blir en hemort för Fri Scen, som är den nya dubbelinstitutionens samarbete med det fria kulturlivet. Marionetteatern får en egen scen i den tidigare konferenslokalen på plan tre, vilket också möjliggör ett tätare samarbete med Rum för barn.

Andra förändringar på scenkonstområdet är att Kulturhuset Stadsteatern får ett eget danskompani under ledning av Kenneth Kvarnström.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) är den som formulerat visionerna för Kulturhuset Stadsteatern.

– Det här visar att konsten verkligen får ta plats. Kontoren flyttar in i kontorshuset och medborgarna får komma åt ytorna på plan fyra. Konsten flyttar in i konferensrummen på plan tre. Och Kilen öppnas igen. Ytorna för konstnärlig verksamhet ökar dramatiskt och det visar att de höga ambitionerna också har en grund i vad man sedan gör. Det här är ett kulturhus och det ska fyllas med kultur, säger Madeleine Sjöstedt.

Den stora satsningen på litteraturfältet är ett nytt Lavabibliotek för besökare främst i åldern 14 till 19 år – tonåringarna som vuxit ifrån böckerna på biblioteket TioTretton.

– Någonting som jag har pratat om i många år är läsandet och att läsförståelsen sjunker. Nu satsar vi på ett Lavabibliotek med nya lokaler och ett betydande antal nya tjänster. Med litteraturen i fokus bygger vi om nuvarande Bryggan till en fantastisk lokal. När man står på Sergels torg kommer det att se ut som om biblioteket svävar ut i luften på torget. Det kommer att uttrycka hela den här idén som Peter Celsing hade att det inte skulle vara någon skillnad på inne- och uterum, säger Benny Fredriksson.

Det nya Lavabiblioteket är tänkt att vara på plats efter sommaren. Ytterligare en ambition som finns med huset är att ta emot en fristadsmusiker.

– Det är en egen baby som jag har. I så fall blir Stockholms stad först i Sverige med det och det skulle jag tycka var fantastiskt tillfredsställande, säger Madeleine Sjöstedt.

Den här veckan flyttar alla de åtta nya cheferna in bredvid varandra på plan åtta i teaterhuset. Förhoppningen är att det ska initiera informella samtal och korsbefruktande samarbeten.

Inspirationen till det nya kulturhuset kommer från Centre Pompidou i Paris, Brooklyn Academy of Music i New York och Barbican Centre i London.

– Lite av varje av de här tre husen. Men inget annat hus liknar detta eftersom det kommer att rymma 450 personer som utövar konstnärlig verksamhet på olika sätt. Det gör det här huset helt unikt. Huset ska rymma 40 olika yrken, de stora konstarterna blir grunden för verksamheten och de konstnärliga cheferna ska också vara utövande konstnärer och inte ”bara” chefer, säger Benny Fredriksson.

Någon plan på att ersätta det något otympliga namnet Kulturhuset Stadsteatern finns dock inte än så länge.

– Det är lätt att man försöker sätta flashiga namn. Men det är väl bra att säga vad det handlar om. Det är ett kulturhus och det är en stadsteater. Jag tror att det duger väldigt långt, säger Madeleine Sjöstedt.

– Jag skulle vara väldigt road av om vi får in olika förslag och jag vet att den frågan har rests tidigare, men jag vill också vara försiktig. Ett namn måste snarast komma underifrån. Om tio år vet vi kanske vad folk egentligen kallar det här huset, säger Benny Fredriksson.

Kulturhuset Stadsteatern: Nyheter 2014

Kilen öppnas igen och blir hemmahamn för Fri Scen.600 kvadratmeter på plan fyra i Kulturhuset öppnas för publik verksamhet. Administrativa funktioner flyttas in i det så kallade teaterhuset.

Marionetteatern får en egen scen i den tidigare konferenslokalen på plan 3 i Kulturhuset.

Lava byggs om och får en tydlig litteraturprofil med ett nytt bibliotek i Bryggans tidigare lokaler.

Kulturhuset Stadsteatern får ett eget danskompani: K Kvarnström & Co.

Att vidga huvudmannaskapet för fristadsförfattarprojektet till att även omfatta musikområdet är en ambition.

Det tidigare Kulturhussnickeriet frigörs och blir repetitionslokal för dansen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.