Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Spelet lägger ett magiskt lager över verkligheten

En kvinna spelar Pokémon Go i en park i USA.
En kvinna spelar Pokémon Go i en park i USA. Foto: JIM WATSON

Kommentar. Pokémon Gos makalösa succé gäller inte bara ett spel, det kommer också skrivas in i historien som genombrottet för tekniker och idéer som länge har varit lovande men inte har hittat plats.

De skrattade åt mig, reporterkollegorna. Skrattade när jag reste mig mitt i lunchsamtalet för att ta en omväg tillbaka till DN-skrapan.

Det var som att de inte förstod värdet i en perfekt linje av pokéstops, landmärken som fungerar som depåer för förnödenheter. De innehåller bollar att fånga Pokémonfigurer med, då och då ett ägg. Jag måste promenera till deras position på kartan, rent fysiskt med mina riktiga ben, men klart det är värt en extra promenad. Begriper inte kollegorna det? Istället säger de något ovidkommande om min ålder?

Pokémon Gos makalösa succé gäller inte bara ett spel, det kommer också skrivas in i historien som genombrottet för tekniker och idéer som länge har varit lovande men inte har hittat plats. Dels "augmented reality", förkortat AR och nödtorftigt översatt till "förstärkt verklighet" på svenska. Medan teknikföretagen har pumpat ut mängder med glasögon för virtuell verklighet har AR inte riktigt lyft.

Enstaka funktioner har dykt upp, som när recensionssajten Yelp fixade så man kunde svepa med mobilkameran över en stadsvy och få populära restauranger markerade med svävande skyltar. Det är kul att se, men i praktiken en värdelös gimmick.

Inte som när en blå, flygande Pokémon dök upp på mitt frukostbord. Just bortom påsen med müsli flaxade den argt och bara väntade på att bli fångad. Den kastade till och med en diskret skugga på bordsskivan när jag såg den genom mobilkamerans lins.

Men egentligen är inte kamerans roll det som gör Pokémon Go riktigt speciellt. Det är hur spelvärlden är den verkliga kartan, en Google Maps med andra färgkoder.

 

När man väl har snöat in så lägger spelet ett magiskt lager över verkligheten.

 

När jag öppnar spelet på DN:s redaktion på Kungsholmen i Stockholm ser jag Gjörwellsgatan svänga bort mot Västerbron. På vägen finns ett par depåer som bara väntar på att tömmas. I tisdags fångade jag ett monster just där. Den satt ute i gatan, men jag kunde stå på trottoaren och flippa i väg bollar tills jag träffade och fick den.

Det är egentligen detta som Pokémon Go har lyckats bäst med. Spelutvecklare har i år efter år försökt knyta upplevelsen till verkliga platser och ge spelandet en geografisk dimension. Men ingen har riktigt lyckats. Samma företag släppte för några år sedan Ingress, ett ambitiöst sci-fi-spel som även det ägde rum på den verkliga världens karta. Det har sina fans, men kom aldrig i närheten av det genomslag som Pokémon Go redan har fått.

När man väl har snöat in så lägger spelet ett magiskt lager över verkligheten. Västerbron ser ut som den gjorde för en vecka sedan, men när jag vet att det finns ett Pokéstop på krönet blir promenaden över lite äventyrligare. Plötsligt blir det spännande att vandra runt i bekanta kvarter eftersom det genom mobilens lins finns nytt att upptäcka.

Denna känsla har inget tidigare spel riktigt skapat.

Jag är inte ensam. Utanför min tunnelbanestation sitter rader av spelare med mobiler i händerna. Där ligger nämligen vårt närmaste "gym", platsen där man tränar sina monster eller utmanar motståndare. Försök säga "sluta spela, ut och lek" till de som redan kutar runt halva stan i jakt på monster, gym och Pokéstop. Försök utmåla spelande som asocialt när det får människor att uppsöka samma platser och huka som runt en lägereld.

Folkhälsominister Gabriel Wikström har fått oväntad ammunition i sitt heliga krig mot stillasittandet. Att inte röra sig är bland det farligaste man kan göra, "det är det nya röka", sa han till Aftonbladet. Kanske det. Men i så fall är mobilspel det nya jogga.

Läs mer.Pokémon Go

  • Psykolog: Folk blir sociala och nostalgiska av Pokémon Go
    I USA vandrar folk omkring och söker som galna efter de virtuella figurerna. Och får ut vad? Jo, kontakt med likasinnade och igenkännandets glädje, hävdar psykologen Andrew Przybylski.
  • Förintelsemuseum: Snälla, spela inte Pokémon här
    Hajpen kring spelet Pokémon Go fortsätter. De små figurerna syns var som helst i användarens verklighet genom mobilkameran – och tar ingen hänsyn till konsekvenserna. Nu ber ett Förintelsemuseum, en militärkyrkogård och ett sjukhus spelare att hålla sig borta.
  • Pokémon Go oroar senator
    En senator i Minnesota i USA vill att skaparna bakom succéspelet Pokémon Go ska redovisa vilka uppgifter som samlas in från användarna, efter att det uppdagades att vissa spelare ovetandes gett full tillgång till sina Google-konton.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.