Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Museer tar alltmer av budgeten

Kulturarvets andel av budgeten växer. (Källa: SOU)
Kulturarvets andel av budgeten växer. (Källa: SOU) Grafik: Barbro Ingvaldsson
En växande del av statens kulturbudget går till konserverande verksamhet. Vården av kulturmiljöer, museiverksamheten och arkivhållning har fått allt större resurser – nästan lika mycket som utövande konster.

Det kom lite som en överraskning för många kulturforskare att den kulturpolitik som olika regeringar fört sammantaget under alla år lett till att staten i allt högre utsträckning lägger kulturbudgeten på att bevara kulturarv.

Utvecklingen är tydlig i Kulturutredningens statistik. I början av 1970-talet var anslagen till kulturarvet mindre än hälften av det som konstarterna fick, ungefär 500 miljoner mot 1,1 miljarder.

År 2008 fick arvet omkring 2,6 miljarder mot konstarternas 2,9 och har alltså nästan kommit i kapp.

Framför allt är det området kulturmiljö som är på frammarsch, och det sedan år 2000. Det var då kyrkan skildes från staten. Pengarna för att bevara kyrkobyggnader tas numera från kulturbudgeten, och i kulturminster Lena Adelsohn Liljeroths budget för 2010 var det ett av de prioriterade områdena. Omkring en halv miljard kronor lägger man på kyrkoantikvarisk ersättning 2010.

En annan förklaring till utvecklingen är att det under de 40 år som utredningen omfattar har tillkommit flera museer och institutioner, till exempel Wasamuseet och nya Moderna museet.

Bara de stigande hyreskostnaderna för de här institutionerna driver på kulturbudgeten.
Som DN beskrev i gårdagens tidning har kulturens andel av statens kostnader knaprat sig uppåt. När andra politikområden drabbats av stora nedskärningar har kulturen varit ganska fredad.

Det visar sig att uppgången inte kommit kulturutövarna till del i samma utsträckning.
”Det innebär att kulturbudgeten under 30-årsperioden fram till 2005 viktas om på ett ganska dramatiskt sätt. Den kulturpolitik som (...) i första hand varit en politik for scenkonsterna blir nu en politik för i lika hög utsträckning kulturarvet”, skriver Kulturutredningen.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.