Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nu skickar Julia kravbrev till näthatarna

”Jag blev glad över att Juridik- institutet ville hjälpa mig och sa förstås ja till det eftersom polisen inte kunde göra något”, säger Julia.
”Jag blev glad över att Juridik- institutet ville hjälpa mig och sa förstås ja till det eftersom polisen inte kunde göra något”, säger Julia. Foto: Hannes Holmström

Hösten 2012 utsattes Julia för ett massivt näthat på klädkedjan H & M:s Facebooksida efter att ha gjort ett inlägg. Polisen la ner förundersökningen. Nu söker hon i stället upprättelse genom att skicka kravbrev till avsändarna.

Initiativet till att skicka skadeståndskrav direkt till dem som skrivit hatmejlen kommer inte från Julia själv utan från Juridikinstitutet. Det är en ideell organisation som leds av Mårten Schultz, professor i civilrätt . Tillsammans med ett antal studenter vid olika universitet i Sverige driver han en kampanj som man kallar ”juridisk aktivism”. Juridikinstitutet hjälper dem som drabbas av hat på nätet – något som främst drabbar ungdomar – att med hjälp av ombud skicka krav på skadestånd till näthataren. Om näthataren inte betalar går man vidare till tingsrätten.

Allt började hösten 2012 då den 21-åriga Julia utsattes för ett massivt näthat på H&M:s Facebooksida Orsaken var ett inlägg där hon kritiserade klädkedjan för att sälja en tröja med en bild av Tupac Shakur, den avlidne artisten som var dömd för våldtäkt. Kort därefter kom närmare 3 000 inlägg som svar på detta och tonen blev snabbt hård och fientlig i många av inläggen i kommentarsfältet. En del lämnade ut hennes fulla person- och adressuppgifter tillsammans med omdömen som: ”äckel, ta självmord”, ”snälla skjut dig själv” och ”käften, jag hoppas du blir våldtagen”.

H&M:s officiella Facebooksida ”gillades” då av över 16 miljoner personer och situationen blev snabbt skrämmande, obehaglig och djupt integritetskränkande för henne. Julia polisanmälde en del av de grövsta hoten. Efter en kort förundersökning lade polisen i Västmanland dock ner ärendet.

– Eftersom H&M tog bort en stor del av kommentarerna när vi kom in i bilden så hade också en stor del av bevismaterialet försvunnit. Vi hade inga resurser att försöka återskapa dessa eller hitta vilka som hade skickat dem och därför lade vi ned förundersökningen, förklarar Mikael Lundqvist, förundersökningsledare hos polisen i Västmanland.

Juridikinstitutet med professor Mårten Schultz i spetsen tog då kontakt med Julia och frågade om de fick använda hennes fall för att pröva det rättsligt på ett nytt sätt.

– Jag blev glad över att de ville hjälpa mig och sa förstås ja till det eftersom polisen inte kunde göra något. Precis som jag ville de ha ett rättsligt avslut på den här historien. Det handlar om principen och inte om pengarna, berättar Julia.

Juridikinstitutet har nu börjat skicka kravbrev till fem näthatare med krav på kränkningsersättning om 5 000 kronor från var och en.

– Jag fick närmare 3 000 kommentarer på mitt inlägg, och många av dem var kränkande. Vi hittade adresserna till flera av dem och kunde därmed sända kravbrev till dem. Hittills har en person gått med på kraven och skickat pengar. De övriga fyra har inte svarat eller nekat till anklagelserna, säger Julia.

Att skicka ett brev med krav på skadestånd är ofta första steget i en civilrättslig process. Till skillnad från straffrättens betydligt hårdare beviskrav där brottet ska vara ”ställt bortom allt rimligt tvivel” är beviskraven inom civilrätten lägre. Juristerna på Juridikinstitutet rekommenderar ett skadestånd på minst 5 000 kronor i ”kränkningsersättning” för ”allvarligt ofredande”. Rättsfallen blir då betraktade som ”förenklade tvistemål” och leder därför inte till oöverstigliga rättegångskostnader om man skulle förlora målet i tingsrätten.

– Julia är bara ett av de fall vi arbetar med på Juridikinstitutet. Vår ambition är att sprida kunskapen om att skadeståndsrätten ger brottsoffer en möjlighet att med hjälp av småmålsformen själv utkräva rättvisa i domstol även för den som inte är rik. Domstolarna är även till för vanliga människors rättsliga problem, säger Mårten Schultz.

 

Kränkningar på nätet.

Var tredje ung person har blivit utsatt för kränkningar på nätet det senaste året enligt Friends och Symantecs nätrapport. Hårdast utsatta är tonårstjejer som tillbringar mycket tid i sociala medier, i den gruppen har varannan blivit utsatt det senaste året. Flest kränkningar sker på Facebook och de är ofta kopplade till barnets utseende eller intresse.

Fallet med Julia uppmärksammades av SVT:s ”Uppdrag granskning” i februari 2013.

Juridikinstitutet – Institutet för Juridik och Internet (IJI) – är en ideell organisation som arbetar mot internetrelaterade kränkningar, genom att ge stöd åt dem som kränkts och genom opinionsbildning och upplysning.

Skadestånd

Kränkningsersättningen på 5 000 kronor som Julias ombud nu skickat ut sker enligt 2 kap. 3 § skadeståndslagen 1972:207. I ett av breven fanns följande motivering: ”I första hand görs gällande att XX genom yttrandet har ofredat käranden genom hänsynslöst beteende enligt 4 kap. 7 § brottsbalken. I andra hand görs gällande att XX genom yttrandet har smädat käranden genom kränkande tillmäle och därmed förolämpat henne enligt 5 kap. 3 § brottsbalken. I tredje hand görs gällande att XX genom yttrandet har sexuellt ofredat käranden enligt 6 kap. 10 § 2 st. De som inte accepterar kraven skickas till tingsrätten.”

Utdrag ur Julias inlägg på Facebook.

Hej H & M!

I går spatserade jag på H & M och upptäckte att ni har tryckt en tröja med motivet av en dömd våldtäktsman, och marknadsför det som något coolt. Jag tycker att det är väldigt respektlöst mot den kvinnan som blev gruppvåldtagen av bland andra rapparen Tupac Shakur, och respektlöst mot alla våldtäktsoffer världen över… Tröjan har H & M som avsändare, ett multinationellt svenskt företag som säger sig jobba för mänskliga rättigheter. Ironiskt nog har ni meningen ”Var etisk” som värdeord. Hur tänkte ni nu? … Hur tror ni att kvinnan som blev våldtagen känner sig när hon ser hans ansikte i era butiker, på era kläder. Jag kräver en förklaring och jag kräver att den ska sluta säljas.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.