Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 06:55 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/nu-trader-mumierna-fram-i-3d/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nu träder mumierna fram i 3D

Other: Ove Kaneberg/Världskulturmusserna, Interactive Institutet Swedish ICT

Medelhavsmuseet öppnar en stor permanent utställning om Egyptens historia. Besökarna tas till dödsrädda faraoner, mångkulturell medeltid – och nutida gravplundringar.

Utställningen om Egyptens 7.000 år långa historia bygger på de senaste forskningsrönen och har involverat områdets ledande experter – men vill också aktivt bjuda in publiken. Den visar upp flera helt nya föremål och låter till exempel besökarna ta del av mumier – både människor och husdjur – med hjälp av 3D-teknik.

Sofia Häggman, museichef och egyptolog, beskriver en utställning som sträcker sig från de första nomaderna som bosatte sig i Nildalen, via den faraonska perioden och in i medeltiden.

– Då var Kairo en smältdegel och en mötesplats för olika kulturer och religioner. Det här handlar om att man ska få träda in i människornas världsbild och varseblivning; hoppfullheten i att få barn, oron inför döden, drömmen om ett evigt liv. Vad man tänkte om universum. Det här är en utställning som inte bara vill fånga upp faraonernas erfarenheter utan också vanliga människor från den här tidsperioden, säger hon.

Vardagsperspektivet märks i utställningens satsning på museets yngre publik. Tillsammans med de egyptiska barnen Bes och Merit bjuds de in bland gravplundrare och mumier i en äventyrlig audioguide skriven av Martin Widmark, författare till böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Besökare i alla åldrar kan också få testa att klä sig som äldre tiders egyptier.

Utställningen slutar en bit in på 1900-talet men Sofia Häggman menar att det egyptiska kulturarvet är särskilt aktuellt just nu.

– Det har aldrig mött så mycket förstörelse som de senaste åren. Det var knappt en månad sedan en bilbomb förstörde ett av världens främsta museum för islamisk konst.

Väldigt många föremål har förts ut ur landet under revolutionen, hamnat på auktionshus eller i privata samlingar. Framför allt är det en katastrof med den ökade plundringen direkt på utgrävningsplatser. Museiföremål har ofta hunnit undersökas och forskas på, men det som nu försvinner ur marken är viktiga och helt nya pusselbitar till människans historia, säger Sofia Häggman.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.