Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Pewdiepie: Jag är en låtsaskompis

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

För fyra år sedan var han en ensam och olycklig Chalmersstudent. I dag är Felix Kjellberg världens största Youtubefenomen – med miljoner "låtsasvänner" och en karriär som går ut på att spela datorspel inför öppen ridå. På lördagen sommarpratade Felix Kjellberg, bättre känd som Pewdiepie. "Min passionerade hobby blev mitt jobb.”

Många svenskar, i synnerhet äldre, lyfte nog ett undrande ögonbryn när de läste Felix Kjellbergs namn över listan på årets sommarpratare. Men med 29 miljoner följare och över miljarder klippvisningar är Pewdiepie Youtubes största fenomen. Varje dag bänkar sig miljoner för att se och höra på när Pewdiepie spelar datorspel.

– Det är flykt. Jag är en låtsaskompis de träffar varje dag, säger Felix Kjellberg.

Vem Pewdiepie är i verkligheten, när han inte greppar spelkontrollen, har varit mindre känt. Han är en 24-årig kille från Göteborg, som hoppade av studierna i industriell ekonomi för att jobba i en korvkiosk. Han är en mångmiljonär som bor i England med sin italienska flickvän Marzia ”Cutiepiemarzia” Bisognin. Kanske är han det han strävar efter, en ”entreprenörsfilantrop”. Tillsammans med sina följare har han samlat över en miljon dollar till välgörenhet.

– Av allt jag gjort är det detta jag är mest stolt över.

För fyra år sedan såg allt annorlunda ut. Han vantrivdes med studierna, var ensam och inåtvänd och ägnade för mycket tid åt World of warcraft.

– Som med allt annat som intresserar mig hade jag gått på djupet. Det fanns ingenting utanför spelet som jag längtade till. Men det gick för långt, säger han i radioprogrammet.

Han blev introvert, och vände sig bort från den verkliga världen. Han umgicks nästan enbart med spelvänner på nätet.

– Vi trodde att vi umgicks när vi spelade online, men det ersätter inte verkligheten.

Felix Kjellberg hoppade av studierna och började jobba i en korvkiosk. Samtidigt började han att bygga sitt varumärke på Youtube. Och han var lyckligare än på länge.

– Att bara uppnå 20 prenumeranter var en milstolpe jag aldrig kommer att glömma.

I dag är fansen något fler. Det är kanske ett märkligt karriärval för någon som beskriver sig som en person som "aldrig velat stå i centrum". Men med 29 miljoner följare på nätet är Felix Kjellberg inte längre ensam.

– Jag behöver varken mer uppmärksamhet eller pengar. Pewdiepie behöver bara fansen.

Vad som händer i framtiden är däremot oklart. Kanske blir han konstnär, kanske hittar han en ny väg fram inom spel och internet.

– Pewdiepie kan inte finnas för alltid. Men jag vet i alla fall vilken väg jag kommer att välja: Den som verkar roligast.

Här kan du lyssna på inslaget på svenska och på engelska.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.