Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Presstöd till högerextrema Nya Tider

Högerextrema tidskriften Nya Tider får presstöd. Presstödsnämnden har beviljat utgivaren Alternamedia totalt 1,9 miljoner kronor i preliminärt driftsstöd.

Sedan tidigare har även Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag fått statliga pengar.

– Min övertygelse är att vi har ett demokratiskt system som bygger på yttrandefrihet och tryckfrihet. Då kan inte vi sitta som smakdomare, säger Sofia Olsson Olsén, HR-chef på Aftonbladet och en av nämndens ledamöter, till Dagens Media.

Martin Ahlquist, chefredaktör på nyhetsmagasinet Fokus, gick för tre år sedan ur Presstödsnämnden i protest mot att reglerna tillåter att främlingsfientliga publikationer får stöd.

– Det är inte censur att inte få pengar för att trycka sin tidning. Dagens Nyheter är inte utsatt för censur trots att den inte får pengar. Sveriges Radio är inte utsatt för censur för att man i sitt sändningstillstånd har klausuler som säger att man inte får ha program som diskriminerar utifrån etnicitet, säger han till DN.

Även kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth har nyligen förespråkat att systemet görs om: ”Skattemedel ska inte användas för att sända budskapet att människors värde beror på var jag kommer ifrån eller vem jag är”, skrev hon på SVT Debatt förra veckan.

På Nya Tiders redaktion väcker beslutet glädje. ”Äntligen”, skriver chefredaktören Vávra Suk i en kommentar: “Presstödet betyder inte bara att medarbetare, som alla hittills fått arbeta ideellt, nu kan få en lön, utan att vi på allvar kan börja marknadsföra tidningen till en bredare allmänhet.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.