Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

”Public service måste orientera sig i det nya landskapet”

Soran Ismail i P3, Stefan Jarl i SVT och nu senast Arbetarbladets chefredaktör i P4. Det nya, opinionsdrivna medielandskapet ställer public service inför nya utmaningar, menar SVT:s programdirektör Robert Olsson.

Efter SR:s karantänbeslut om Soran Ismail kom beskedet att även Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström portas från Sveriges radio fram till valet. Han brukar medverka i en nyhetspanel i P4 Gävleborg, där han tillsammans med två andra paneldeltagare diskuterar aktuella ämnen i nyhetsflödet. Även Daniel Nordström anses vara för politisk, trots att han i rollen som chefredaktör inte har något med tidningens s-märkta ledarsida att göra.

– Kanske borde de publicera vågskvalp eller fågelkvitter fram till valet. Var går gränsen för public service? De är så rädda att det blir patetiskt, säger han till SvD.

Enligt Björn Löfdahl, programdirektör på SR, ska beslutet emellertid inte ses som en generell princip. Både chefredaktörer och politiska redaktörer är fortsatt välkomna i andra paneler:

– Har man en panel som är balanserad där olika åsikter kommer fram, olika värdeskalor finns med, så går det bra, säger han.

Även Soran Ismail är kritisk mot Sveriges radios tolkning av regeln om opartiskhet i sändning. Han vill i dag inte ge några ytterligare kommentarer till diskussionen, men hänvisar i sms till en debattartikel han skrivit i dagens Expressen:

”Som neutral är man uddlös enligt min mening. Även om Sveriges Radio som enhet har ett perspektiv så borde det vara eftersträvansvärt att åstadkomma detta just genom sammantaget dessa individers perspektiv. Att delarna tillsammans utgör den balans som representerar samhället, istället för att ta ner neutraliteten på individnivå.”

SR har samma riktlinjer för opartiskhet som SVT, men tillämpningarna av reglerna kan skilja sig åt. I SVT kommer både chefredaktörer och politiska redaktörer att vara fortsatt välkomna i tyckarsofforna fram till valet.

– Den generella bilden är att har vi en panel som består av människor som kommenterar aktualiteter så ska där finnas ett utrymme för olika åsiktsinriktningar. Men vet vi om att någon i panelen också har en politisk agenda genom att man kandiderar för ett politiskt parti, då får den personen inte vara med fram till valet, säger Robert Olsson, programdirektör för Nyheter och samhälle på SVT.

Var går gränsen för det politiska engagemang en programledare eller medverkande får uttrycka utanför sändning?

– Jag kan inte svara på det och jag undviker att göra det därför att jag inte tror att de här frågorna låter sig bäras av någon jättelik stelbenthet. Man måste sätta in varje person i en kontext. I grunden har vi en valpolicy som handlar om att vi har skärpt uppmärksamhet på sådana här saker inför val, säger han.

Varför ska regeln om opartiskhet skärpas inför val, gäller inte samma regel alltid?

– Jo, det är alldeles sant. Både sakligheten och opartiskheten ska finnas det där, men public service-företagen har också tagit på sig rollen att se till att medarbetare eller medverkande inte använder oss som något slags personlig plattform i ett valarbete.

Skulle en medarbetare i SVT:s program få demonstrera i ett förstamajtåg?

– På det vill jag nog svara med ett personligt statement. När jag under många år var politisk reporter var det helt omöjligt att över huvud taget överväga att gå i ett förstamajtåg. Jag har också väldigt svårt att se att en programledare skulle göra det under ett valår. Jag tycker också att det handlar om den personliga integriteten i den yrkesroll man har.

Riskerar inte programinnehållet i Public Service att bli för slätstruket om de medverkande inte får lov att vara profilerade och politiskt engagerade?

– Det här är en spännande fråga, för det fokus som både traditionella och sociala medier nu riktar mot public service-bolagen visar vilken kraft och styrka som public service har i det svenska samhället. Om vi på något sätt är scenen för en samhällsdebatt så vill väldigt många gå upp på den scenen för att därigenom förstora sig själva och få en plats i debatten, säger han.

Förra veckan beslutade SVT att inte sända Stefan Jarls film ”Godheten” innan valet eftersom filmen enligt SVT:s kommunikationsdirektör är ”så pass systemkritisk att man kan se den som en partsinlaga”.

”Godheten” tar inte partipolitisk ställning. Blir även systemkritik, riktad mot den ekonomiska makten, svårhanterlig i public service under ett valår?

– Nej, det tror jag inte, men det som var skälet till det beslutet var att det handlar om en så pass ensidig systemkritik. Några månader före två val skulle den i så fall ha behövt en annan balansering. Men jag har inte sett filmen själv och kan därför inte bedöma den närmare, säger Robert Olsson.

En av de som kritiserade beslutet var statsvetaren Ulf Bjereld, som på sin blogg kommenterade: ”Jag känner en oro för att SVT och Public Service i sin strävan efter opartiskhet gör sig ointressanta och marginaliserar sig själva i det offentliga samtalet.”

Enligt Robert Olsson är den risken emellertid låg:

– Den här kritiken kommer i ett läge där vi de senaste två månaderna totaldominerat debatten med program som ”Fittstim” och ”Nyfiken på” med partiledarna. ”Fittstim” har genererat 900 artiklar och ”Nyfiken på” är väl uppe i 7-800 artiklar, så jag förstår inte riktigt oron att vi skulle marginalisera oss själva, säger han.

Att rollen för public service kan behöva anpassas till ett medielandskap i snabb förändring är däremot något Robert Olsson inte utesluter.

– Det blir en spännande utmaning var public service kommer att befinna sig i en medievärld där jaget formar mycket av diskussion, där subjektet blir allt starkare i den opinionsbildande rollen. Traditionellt har vi väldigt starka personligheter som har drivit vår programverksamhet. Men nu har vi ett läge där väldigt många med sitt eget subjekt söker en opinionsbildande roll och har distributionsmöjligheterna för det. Det här nya landskapet måste public service försöka orientera sig i, säger han.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.