Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

”Roligt att så många unga är med”

Foto: Privat

Shabane Barot är en av organisatörerna till Marx 2013. Hon är medlem i redaktionskommittén för tidskriften Fronesis och jobbar i vanliga fall som läkare.

Varför arrangerar ni en konferens om Marx?

– Tanken är att få i gång dels en akademisk diskussion om Marx, dels ett allmänt samtal med männi-skor utanför universiteten om hur man kan använda marxistisk teori i dag till att förstå olika typer av fenomen. Vi försöker täcka in ämnen som ekonomisk kris, ekologisk kris och feministiska frågor och sedan har vi fem keynote-tal av utländska forskare.

Vad har du märkt av för intresse hittills?

– Det har varit en positiv respons både från gäster och från dem som är inbjudna. Vi har hittills över 600 anmälningar på Facebook och räknar med att det kommer mycket folk.

Varför tror du att Marx blivit aktuell igen?

– Jag tror det beror på att många frågor som seglar upp nu handlar om ägandeförhållanden. Till exempel utförsäljningen av sjukvården och allmännyttan och försämrade arbetsförhållanden. Både globalt och i Sverige finns tydliga konflikter kring fördelningen av samhällets resurser. Därför börjar folk få upp ögonen för honom.

Är det 68:orna som återupptäcker sin gamle läromästare eller vinner Marx några nya anhängare?

– Jag är 27 och de flesta av oss som arrangerar konferensen är unga, mellan 25 och 35. Vi läser Marx mer förutsättningslöst än vad de äldre gör. Vi har inte den traditionen att falla tillbaka på i Marxläsningen och jag tror att det är bra. Det kan ge en ny take på många frågor. Sedan finns det många diskussioner som har förts i 150 år och som fortfarande är relevanta. Men det känns roligt att så många unga marxister är med i programmet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.