Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Sverige får sitt första kulturråd i Afrika

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke flyger i dag till Sydafrika, bland annat för att lära sig mer om den läsfrämjande organisationen Praesa, 2015 års Almapristagare.
Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke flyger i dag till Sydafrika, bland annat för att lära sig mer om den läsfrämjande organisationen Praesa, 2015 års Almapristagare. Foto: Pelle T Nilsson

Med ett nytt kulturråd i Pretoria ska Sverige fördjupa det kulturella utbytet med Sydafrika. I dag onsdag inleder kulturminister Alice Bah Kuhnke en veckolång rundresa i landet.

Tyskland, Storbritannien, Ryssland, Kina, USA, Turkiet, Belgien och Frankrike. Till listan över länder där kulturdepartementet har utsända kulturråd kan nu även läggas Sydafrika, när regeringen inrättar ett nionde kulturråd vid Sveriges ambassad i Pretoria.

Kulturrådet kommer att ha Pretoria som bas, men även bedriva verksamhet i andra delar av södra Afrikaregionen. Den 15 augusti beräknas det nya kulturrådet tillsättas och tjänsten utlyses i mitten av februari.

– Precis som det är viktigt att Sverige har ambassadörer stationerade runt om i världen är det viktigt att det finns kulturråd som främjar utbyten, samarbeten och utveckling inom kulturens område. Ett kulturråd i Afrika var viktigt för regeringen. Nu är Sydamerika nästa världsdel på tur, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Mellan Sverige och Sydafrika finns en tradition av kulturellt samarbete som sträcker sig tillbaka till 1980-talet och kampen mot apartheid. I dag onsdag inleder Alice Bah Kuhnke ett veckolångt Sydafrikabesök till bland annat Johannesburg, Kapstaden och Pretoria. På schemat står möten med flera ministrar, men framför allt studiebesök hos den läsfrämjande organisationen Praesa (Project for the study of alternative education in South Africa) som fick Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2015.

– Jag ser Praesas verksamhet som oerhört framstående och deras metoder är väl värda en djupdykning. Den svenska kultur som väcker störst intresse i södra Afrika är också barnkulturen, som är den främsta anledningen till att jag åker till Sydafrika.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.