Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Trackslistan firar 25 år i etern

1 000 program och 4 500 låtar. Nu firar Trackslistan 25-årsjubileum. - "Tracks" är min baby, det har varit en så pass stor del av mitt liv, säger programledaren Kaj Kindvall.

En hel generation bänkade sig framför radioapparaten på lördagseftermiddagarna under 1980- och 90-talen. Med kassettbanden istoppade och fingret på "rec" fick Kaj Kindvall guida genom låtar, bubblare och nagelbitande röstning.

Kaj Kindvall har varit både programledare och producent sedan "Tracks" startade 1984. Han är också den som hittade på programformen, med 20 låtar och nya utmanare som kan ta sig in på listan, eftersom han saknade en riktig topplista i etern.

- Topplistorna hade försvunnit under 1970-talet, eftersom de blivit en symbol för det kommersiella. Men under 80-talet kom det så mycket ny, spännande musik och jag ville samla upp den i ett nytt program, säger han till TT Spektra.

Att "Tracks" skulle bli en så stor framgång kunde Kaj Kindvall inte tro när han startade programmet. Han visste att programformatet skulle fungera, men inte att artisterna följde listan noga, och att en plats på listan skulle bli ett konkret mått på framgång.

Kaj Kindvall blev dessutom en musikalisk maktfaktor eftersom han väljer ut de låtar som kan ta sig in på listan.

Grundregeln är att de måste fungera med P 3:s övriga utbud, men det är en regel som Kindvall kan bryta mot i enstaka fall.

- Men vilka personliga favoriter jag har är egentligen ointressant. Jag måste ha en väldig förståelse för olika musikstilar. Jag älskar inte varje musikgenre, men jag måste begripa dem.

- Det händer att jag blir förvånad över hur folk röstar, men det är också en del av charmen. När en låt har legat på listan ett antal veckor brukar jag till slut också förstå varför den gör det.

Enligt P3:s musikchef Pia Kalischer (som också satt klistrad vid "Tracks"-sändningarna under 80-talet) är listan fortfarande viktig för artisterna.

- Att hamna på Trackslistan är fortfarande ett kvitto på att man har nått ut. Indieartister når en bredare publik, och det är egentligen det enda sättet att höra ny, svensk musik. "Tracks" är populärkultur när den är som bäst - en spegel av samtiden.

Den 12 september sänds Kaj Kindvalls tusende program, en tre timmar lång specialsändning. Hur många fler det blir vill Kindvall, som fyller 60 år i höst, dock inte lova.

- På ett sätt är ju Tracks min baby, det har varit en så pass stor del av mitt liv. Men det är klart jag förknippas med programmet. Hur det skulle fungera med någon annan vet man inte förrän jag slutar. Men jag är med nästa år, så mycket kan jag lova.

De 20 största artisterna i Tracks historia

1. Madonna
2. Kent
3. Roxette
4. Pet Shop Boys
5. The Ark
6. Håkan Hellström
7. Bryan Adams
8. Depeche Mode
9. REM
10. Mando Diao
11. Britney Spears
12. E-Type
13. Green Day
14. Backstreet Boys
15. Bon Jovi
16. Ace of Base
17. Coldplay
18. Melody Club
19. Lars Winnerbäck
20. Michael Jackson

Maratonlistan är sammanställd från 1985 till juni 2009. Källa: www.sr.se

Fakta/Kaj Kindvall

Ålder: 59.
Karriär: Vann en radiopratartävling i Sveriges Radio 1967, tog över klassiska listprogrammet "Tio i topp" 1970. När det lades ned startade han lika klassiska "Poporama" (med "listan" "Heta högen") och "Discorama" 1974. "Tracks" startade 1984. Kaj Kindvall ledde även klassiska tv-programmet "Videobeat" 1983-84. Han har även lett andra program, som "Singel" i P 3. Under en kort period sändes även "Tracks" i tv med Mysia Englund som programledare.
Kuriosa: Kajs bror Ove Kindvall är en av svensk fotbolls största profiler.

Fakta: Trackslistan

Första ettan på "Tracks", den 8 september 1984, var "Sounds like a melody" med Alphaville. Den låg åtta veckor på listan.
Första svenska ettan kom 1985. "Nevermore" med gruppen +1.
Två instrumentala låtar har legat etta på listan: Robert Miles "Children" (1996) och Mark Snows "X-files theme" (1996).
Maratonrekordet innehas av Takida och "Curly Sue". Den låg 50 veckor på listan från 20 oktober 2007 till 3 januari 2009.
Tre artister har lagt beslag på både första och andraplatsen samtidigt: Bryan Adams, Pet Shop Boys och The Ark.
Flest låtar samtidigt på "Tracks" har Annika Norlin haft. 2008 låg på hon listan som Säkert! med "Det kommer bara leda till något ont", med "Logiskt" i duett med Petter och "Han är med mig nu" i duett med Peter Jöback.
De tre mest framgångsrika artisterna på "Tracks" är Madonna, Kent och Roxette.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.