Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Världens dyraste bok går under klubban

Foto: Lefteris Pitarakis / AP
Ett sällsynt exemplar av konstnären och ornitologen John James Audubuns bok Birds of America ska ropas ut på auktion vid Sotheby’s i London.

Auktionsfirman tror att priset kommer hamna någonstans i spannet 4-6 miljoner pund, motsvarande 47-70 miljoner kronor.

Birds of America innehåller målningar av amerikanska fåglar och har kallats för världens dyraste bok.

Det finns bara 119 kända exemplar av boken som är från 1800-talet, 108 av dem i biblioteks och museers ägo, rapporterar radio- och tv-bolaget BBC.

Exemplaret som går under klubban i december innehåller 435 illustrationer i naturlig storlek och kommer ur framlidne baron Heskeths boksamling.

För tio år sedan, 2000, såldes ett annat exemplar av Birds of America för 8,8 miljoner dollar vid auktionsbyrån Christie’s – ett rekordhögt belopp för en bok som sålts på auktion, skriver nyhetsbyrån AP.

Det tog franskamerikanen John James Audubon 12 år att färdigställa verket som förutom målningar även innehåller en vetenskaplig beskrivning av fågelarterna.

Han reste kors och tvärs över USA och sköt fåglar som han sedan hängde upp i snören och målade av. Audubon for sedan till Storbritannien för att sälja boken till välbeställda samlare.

Baron Heskeths samling innehåller även ett sällsynt exemplar av Shakespeares samlingsverk First Folio (F1).

Den vanliga beteckningen för boken är Mr. William Shakespeares Comedies, Histories & Tragedies.

Sotheby’s beskriver den som ”den viktigaste boken i all engelsk litteratur”. Exemplaret är daterat 1623 och har värderats till 1,5 miljoner pund, motsvarande 17,5 miljoner kronor.

Auktionen genomförs den 7 december.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.