Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 15:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nytt-besked-pussy-riot-medlemmar-far-asyl/

Kultur

Nytt besked: Pussy Riot-medlemmar får asyl

Pussy Riot Foto: Alexander Mahmoud

Pussy Riot-medlemmarna Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij beviljas asyl i Sverige, efter att tidigare ha fått avslag.

– Jag är glad för att mina barn kommer att få växa upp i trygghet, säger Luisine Djanyan till SVT Kulturnyheterna.

Rätta artikel

Luisine Djanyan och Aleksej Knedljakovskij, medlemmar i det regimkritiska ryska punkbandet Pussy Riot, sökte tillsammans med sina två barn asyl i Sverige 2017. De menade att det fanns en ökande hotbild mot dem i hemlandet Ryssland och uppgav att de bland annat hade blivit mordhotade.

– Säkerhetsstyrkorna har trakasserat oss och sagt att vi ska tänka på barnen. ”Vad händer med dem när vi fängslar er? För det kommer vi att göra förr eller senare”. Det är hemskt när de inte bara hotar dig, utan också dina barn, säger Luisine Djanyan till SVT.

Men Migrationsverket bedömde inte situationen som tillräckligt allvarlig och i december 2018 fick paret avslag på sin asylansökan.

– Beslutet överklagades dock och artisterna har nu fått rätt i Migrationsdomstolen. Det innebär att de från och med tisdagen får skydd i Sverige, skriver SVT Kulturnyheterna.

Pussy Riot har uppmärksammats världen över för sin ”protest-konst”, sedan flera medlemmar dömdes till fängelse 2012 efter ett regimkritiskt performance i Frälsarkatedralen i Moskva.

Läs mer:

Svenska Pen i öppet brev: Pussy Riot-medlemmar bör få politisk asyl

Pussy Riot-medlemmar nekas asyl i Sverige