Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Nytt lagförslag ska ge konstnärer bättre betalt

Other: Mark Earthy/TT

Regeringen vill öka kraven på att konsthandlare redovisar sina försäljningar. På så sätt ska konstnärer lättare få den ersättning de ofta blir utan.

– Det är viktigt för hela vårt samhälle att konstnärer har goda villkor, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon till DN.

Varje gång ett bild- och formkonstverk säljs vidare genom exempelvis ett auktionshus har konstnären rätt till en så kallad följeersättning. Men personen blir ofta utan betalning, eftersom försäljningarna i praktiken inte redovisas som tänkt.

Därför planerar regeringen att under torsdagen lägga fram ett förslag om stärkt redovisningsplikt. Enligt förslaget ska konsthandlare bli tvungna att självmant redovisa sina försäljningar vid en fast tidpunkt varje år.

– Vi förbättrar villkoren för konstnärer genom att fånga in ersättningarna de har rätt till, men som i praktiken inte har redovisats och betalats ut, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon.

I dag ansvarar organisationen Bildupphovsrätt för att samla in information om försäljningar och sedan fördela ersättningen till berörda konstnärer. Auktionshusen redovisar därför sina försäljningar på begäran från Bildupphovsrätt. Ett system som inte har fungerat, enligt Fritzon.

– Konstnärerna har påpekat att det inte sker på det sätt dom var tänkt. Dagens regelverk räcker inte till för att säkra den ersättning som de har rätt till. 

– Regeringens förslag förbättrar dessutom för konsthandlarna, eftersom det gör att de alla agerar på lika villkor.

Finns inte risken att det forsätter som i dag, att handlarna i praktiken inte redovisar sina försäljningar trots att de ska göra det?

– De konsthandlare som inte har redovisat några försäljningar ska en gång om året intyga att de inte har sålt någonting. På så sätt blir förslaget heltäckande.

Förslaget innebär också att följeersättningen ska betalas ut vid en fast tidpunkt varje år. Den konsthandlare som inte betalar i tid riskerar därmed dröjsmålsränta.

Konstnärer har ofta tuffast villkor på kulturområdet. Räcker verkligen det här?

– Det är en viktig del. Just på grund av konstnärernas tuffa villkor ändrar vi inte i beloppsgränser eller andra regelverk. Vi vill försäkra att pengarna går till den största gruppen konstnärer, som säljer flera verk till mindre summor.

Följerätt (tidigare ”droit de suite”)

System för att konstnärer och deras arvingar ska få ersättning vid vidareförsäljning av konst. Infördes i Sverige 1996. Rätten gäller under konstnärens livstid och därefter i ytterligare 70 år.

 

Tidigare var ersättningen fast: fem procent av det totala försäljningspriset. I dag är det en fallande skala, där procentsatsen sjunker i takt med att försäljningspriset ökar. Det högsta möjliga ersättningsbeloppet är motsvarande 12 500 euro.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.