Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/nytt-lana-del-rey-album-i-september/

Kultur

Nytt Lana Del Rey-album i september

Lana Del Rey.
Lana Del Rey. Foto: Thomas Johansson / TT

Lana Del Rey slår två flugor i en smäll när hon ställer sina kritiker till svars och samtidigt utannonserar ett nytt album.

TT Text

I ett långt Instagraminlägg ställer artisten en fråga ”till kulturen” och undrar när hon ska bedömas enligt samma måttstock som sina artistkollegor.

”Nu när Doja Cat, Ariana, Camila, Cardi B, Kehlani, Nicki Minaj och Beyoncé har haft ettor på topplistan med låtar om att vara sexig, naken, ha sex, vara otrogen – kan jag snälla få återgå till att sjunga om att känna mig vacker av att vara kär trots att förhållandet inte är perfekt, eller om att dansa för pengar, eller vad jag vill, utan att korsfästas för det?”, skriver hon, och fortsätter:

”Jag är trött på kvinnliga skribenter och artister som säger att jag förskönar misshandel.”

Del Rey, vars riktiga namn är Elizabeth Grant, skriver att det måste finnas plats i kulturen för kvinnor som ser ut och beter sig som hon, och att hon vidare ska utforska de teman hon blivit utskälld för på ett kommande album som släpps den 5 september, samt i två kommande poesiböcker.