Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Kultur

Oddsen rasar för Nobelpriskandidat

Sista dygnet före tillkännagivandet av årets Nobelpristagare i litteratur har inneburit stora förändringar bland spelbolagens odds. I DN:s specialbyggda verktyg för att följa oddsen märks tydligt att spelarna har en ny favorit: Vitryska Svetlana Aleksijevitj, som nu ligger lägre än förhandsfavoriten Haruki Murakami och har ett genomsnittsodds på rekordlåga 1,50.

Så sent som för en vecka sedan hade inget av spelbolagen med Aleksijevitj bland de hundratals spelbara namnen. Under en intervju med Unibet förra torsdagen frågade DN om det gick att lägga till namn.

– Vem tänkte du på? frågade presschefen Jonas Nilsson.
Svetlana Aleksijevitj, svarade jag och fick bokstavera till namnet. Senare samma dag dök hon upp till 10 gånger pengarna och på måndagen lade Ladbrokes till henne till 50 gånger pengarna. Nu erbjuder Unibet rekordlåga 1,5 gånger pengarna på vitryssen.

– Det är våra oddssättare i London som har ändrat. Jag väntar fortfarande på en detaljerad rapport men det som har hänt är att vi har fått in spel som har gjort att vi fått ändra oddsen. Summorna, antalet spel och vem som har satsat pengar är alla faktorer som spelar in, säger Jonas Nilsson på torsdagsförmiddagen.

Även konkurrerande Ladbrokes har sänkt oddsen för Svetlana Aleksijevitj rejält, från 50 gånger pengarna i måndags eftermiddag till 1,66 på torsdagsmorgonen – samma odds som man hade på Tomas Tranströmer under torsdagen 2011.
Tranströmer fick som bekant sedan priset.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.