Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Oförändrad yttrandefrihet föreslås

I dag överlämnar yttrandefrihetskommittén sitt slutbetänkande till justitieminister Beatrice Ask (M) efter nio års utredande. Några avgörande förändringsförslag väntas inte, i stället föreslås vissa ändringar av språket och att delar av lagstiftningen förenklas.

Det är en politiskt enig kommitté som sätter ned foten och säger nej till att skapa en helt ny grundlag på tryck- och yttrandefrihetsområdet. Det är den sjätte utredningen de senaste decennierna som kommer till samma slutsats.

Den här gången har ett alternativ tagits fram, som kommittén jämfört med nuvarande Tryckfrihetsförordning (TF) och Yttrandefrihetsgrundlag (YGL). Slutsatsen är att det inte finns någon anledning att laga något som inte är trasigt.

Kommitténs ordförande justitierådet Göran Lambertz reserverar sig mot parlamentarikerna i kommittén.

– Jag underkänner inte kommitténs argument. Jag tycker bara att argumenten för en ny lag är starkare, sade han vid en pressträff.

Kommittén nöjer sig alltså med att revidera TF och YGL språkligt och redaktionellt samt att göra vissa förändringar. Det handlar bland annat om att införa ett sammanhållet ansvar för publicering i periodiska skrifter och databaser, att lyfta ut information på produkter ur grundlagen och att införa tydligare begränsningar för när inskränkningar i TF och YGL får göras.

Kommittén säger däremot nej till att grundlagsfästa skyddet för privatlivet. Här räcker det med det självsaneringssystem som finns, anser kommittén, utöver KD:s representant som reserverar sig.

– Jag tycker att det är bra att man har gjort ett grundläggande arbete och att man har två alternativ som är beskrivna. Jag är också glad över att man granskat hur vi kan få detta att fungera stabilt visavi EU-rätten, säger justitieminister Beatrice Ask i en kommentar.

Kommittén anser att ett bevarande av nuvarande TF och YGL gör det lättare att gentemot EU hävda vår tradition på området och att det handlar om konstitutionella värden där beslutanderätten inte överlåtits till EU.

Ask noterar att kommittén inte vill grundlagsskydda privatlivet.

– Vi får väl se vad remissinstanserna säger, men man ska inte i onödan grundlagsfästa olika saker, men självklart kommer vi fortsättningsvis följa utvecklingen på det här området, sade Ask.

Betänkandet ska nu ut på remiss, och Beatrice Asks avsikt är att en proposition ska kunna beslutas en första gång av riksdagen före valet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.