Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Oklart om köparen behåller strimlat Banksy-konstverk

Banksys målning ”Girl with Red Balloon” förstörs efter auktionen på Sothebys auktion.
Banksys målning ”Girl with Red Balloon” förstörs efter auktionen på Sothebys auktion. Foto: Reuters

I fredags förstörde Banksy sitt eget verk “Flicka med ballong” som sålts för drygt 11 miljoner kronor. Ändå anses verket stigit i värde med 50 procent. Det är dock oklart om köparen kommer att behålla verket. 

“Flicka med ballong” är ett av Banksys mest kända motiv. Under en auktion i London i fredags kunde besökarna bevittna hur verket just efter att det sålts plötsligt strimlades av en dokumentförstörare som gömts i tavelramen.

Peder Isacson, chef för Sotheby's i Skandinavien, kan inte berätta vem köparen eller säljaren är men uppger att det pågår diskussioner med köparen om hen ska behålla verket. Han kan heller inte svara på om en ny aktion är aktuell i och med verkets ökade värde. 

– Det kan det vara. Jag vet inte var den diskussionen landar med köparen. Men det är klart det fick en viss betydelse det som hände. Det var en spännande händelse som ger sitt avtryck på konsthistorien, säger Isacson som även uppger att personalen på plats inte hade fått någon förhandsinformation om det som skedde. Den hade inte heller misstänkt att ramen var manipulerad.

Ni har sålt flera av Banksys verk, varför tror du att det var just detta som blev förstört?

– Ingen aning. Men det är ett ikoniskt verk, ett av hans mest ikoniska. 

På sin hemsida har Banksy, som noggrant skyddar sin identitet, laddat upp ett klipp där han bygger den världskända ramen. Där skriver han: “För några år sedan byggde jag i hemlighet in en dokumentförstörare i ramen... ifall det någon gång skulle säljas på auktion.”

På auktionshusets hemsida står det att tavlan erhölls av säljaren direkt från konstnären 2006. Det ska även finnas en dedikation på baksidan.

Läs mer:

Konstverket av Banksy självförstördes på auktionshus

Banksys förstörda konstverk ökar i värde 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.