Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Ola Andersson: Nobelstiftelsen har sänkt sitt varumärke

Foto: DAVID CHIPPERFIELD ARCHITECTS

Problemet för Nobelstiftelsen är att prisutdelaren i egen hög person tagit sin hand från den byggnad där det är tänkt att han eventuellt skall dela ut deras pris, skriver Ola Andersson.

Frågan om Nobel Center ställs på sin spets genom Kungens uppmärksammade uttalande i DN Kultur om att byggnaden skulle kunna flyttas till annan plats eller ”downsizas”.

Men planerna för tomten på Blasieholmen i Stockholm är inte det första palats som Nobelstiftelsen planerat. För drygt hundra år sedan fanns också planer på en mycket stor byggnad. Förslaget ritades av arkitekten Ferdinand Boberg och skulle ha legat i fonden av Strandvägen, strax bortom Djurgårdsbron. Än i dag heter platsen Nobelparken.

Det blev inget palats i Stockholm för Nobelstiftelsen den gången. Huset ansågs för stort, felplacerat och anskrämligt från Strandvägen. Arkitekten hamnade i vanrykte. Projektet ansågs som ett konstnärligt misslyckandet och innebar början till slutet på hans karriär. 1912 bestämde sig Nobelstiftelsen för att överge projektet. Istället inköptes ett helt vanligt bostadshus, men med utsökt läge med utsikt över Humlegården. Huset byggdes om och fick en stram nyklassicistisk dräkt av Ragnar Hjort. Nobelstiftelsen sitter där än i dag.

De hade tur den gången. Nobelstiftelsen har åtnjutit den högsta respekt och fört en tillbakadragen tillvaro i sitt diskreta men utsökta hus på Sturegatan. Det har passat perfekt för deras upphöjda syfte. Istället för att hålla festligheterna i ett gigantiskt palats vars arkitektur hade hunnit bli omodern lagom till invigningen, och skulle ha ansetts hopplöst vulgär under stora delar av de hundra år som gått sedan dess, delas Nobelpriset som bekant ut i Konserthuset.

Nobelstiftelsen andra försök att bygga sig ett palats har haft drastiska konsekvenser för det som förr kallades rykte men i dag benämns varumärke. De som fram till nu känt sig djupt hedrade av att få så mycket som ett julkort från Nobelstiftelsen har bytt uppfattning. De betraktar nu stiftelsen som en samvetslös exploatör, beredda att offra stadens skönhet för ett konferenscenter.

Till slut har det alltså gått så långt att kungen tagit ställning emot.

De senaste dagarna har det sagts, bland annat av Stockholms stadsbyggnadsborgarråd, att detta skulle vara ett okonstitutionellt ingrepp i demokratiskt fattade beslut.

Det är inte problemet. Problemet för Nobelstiftelsen är att prisutdelaren i egen hög person tagit sin hand från den byggnad där det är tänkt att han eventuellt skall dela ut deras pris.

Att Nobelstiftelsen med sitt projekt lyckats sänka sitt rykte så grundligt är ett svårslaget rekord i varumärkesförstörelse.

Läs mer.Debatten om Nobel Center

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.