Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-15 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ola-larsmo-kd-i-uppsala-har-valt-helt-fel-vag/

Kultur

Ola Larsmo: KD i Uppsala har valt helt fel väg

Foto: Johan Nilsson/TT

Den fråga som inte ska tillåtas försvinna är varför KD i Uppsala inte vill att EU:s och FN:s flaggor ska få fladdra från kommunala flaggstänger. 

Jag tror inte jag missat något i min artikel om Uppsala-KD:s avståndstagande från regnbågsflaggan – och FN-flaggan. Av texten framgår att Jonas Segersam uttalar sig som kommunalråd (DN 12/1). 

Det faller inte heller någon skugga över Uppsalas moderater i min text, då de till skillnad från sina partikamrater i Sölvesborg valde att inte följa SD och KD. Men det är nog tydligt för Uppsalaborna att KD numer håller samma linje som SD i frågor som dessa – det var därför det blev en nyhet i lokalmedia. Segersams linje emulerar nämligen, som jag skrev, precis ur den som SD framfört i riksdagssammanhang.

Den fråga som inte ska tillåtas försvinna är varför KD numer anser att inte heller EU- eller FN-flaggorna ska få fladdra från kommunala flaggstänger. FN-dagen den 24 oktober är lagstadgad flaggdag. Just därför att FN står som garant för de värderingar Segersam menar är så viktiga: ”frihet, demokrati, människovärde och kärlek” (möjligen med undantag för den där kärleken). Men FN:s flagga, symbolen för de universella, mänskliga rättigheterna vill han inte längre att kommunen ska förknippas med. Det går inte att förstå som annat än ett vägval.

Läs mer: Svenska flaggan borde räcka som symbol 

Läs mer: Flaggstriden i Uppsala visar hur KD leker följa John med SD