Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 03:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ola-larsmo-lat-inte-den-vettlosa-domen-mot-nasrin-sotoudeh-bli-en-notis-bland-andra/

Kultur

Ola Larsmo: Låt inte den vettlösa domen mot Nasrin Sotoudeh bli en notis bland andra

Nasrin Sotoudeh. Foto: Arash Ashourinia/AP

Den iranska människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh har dömts till 38 års fängelse och 148 piskslag – ett straff som med stor sannolikhet kommer att ta hennes liv.

Rätta artikel

Jag tittar under dagen då och då in på Amnestys hemsida och ser hur räkneverket tickar på; 10.000, 15.000, 20.000. Namn efter namn läggs till och det går allt snabbare. Så många är det som bara sedan i tisdags engagerat sig mot den horribla behandlingen av den iranska människorättsadvokaten och skribenten Nasrin Sotoudeh. 

Hon sitter redan fängslad och häromdagen kom en ny påbackning: till de fem år hon redan dömts lades ytterligare trettiotre – och ett spöstraff på 148 piskslag. Denna femtiosexåriga jurist ska alltså utsättas för en prygel som med stor sannolikhet blir hennes död.

Hon har under sin långa karriär varit en av de mest kompromisslösa försvararna av mänskliga rättigheter i Iran. En av hennes internationellt bekanta klienter var mottagaren av Nobels fredspris 2008, Shirin Ebadi, Irans första kvinnliga domare och feministisk aktivist. I sitt hemland är Sotoudeh själva sinnebilden för den kompromisslösa och fredliga kampen för kvinnors och barns rättigheter, liksom för yttrandefriheten. Pen har särskilt uppmärksammat hur hon vågat ta sig an fall då författare släpats inför rätta för texter som misshagat delar av det iranska prästerskapet.  

Läs mer: FN:s utredare kritiserar dom mot iransk människorättsadvokat

2012 utsågs hon av EU-parlamentet till mottagare av Sacharovpriset, vilket ges till framstående försvarare av yttrandefriheten. Förra året tilldelades hon av samma skäl Svenska Pens Tucholskypris. Det kunde hon inte hämta i Stockholm – hon var då redan i fängelse. De senaste åren har varit sådana för henne, hon har åkt in och ut ur fångenskap och förbjudits att verka som jurist. Inget av detta har fått henne att vika en tum. Nu tror man sig kanske ha hittat ett sätt att tysta henne för gott.

Men behandlingen av henne visar också hur dagens totalitära stater i dag anser sig kunna behandla demokratiaktivister

Den även i iranska sammanhang ovanligt vettlösa domen går att förstå som en del av det maktspel som brutit ut i Iran sedan USA sade upp kärnenergiavtalet – mellan religiösa hökar och de som vill öppna landet mot omvärlden. Sotoudeh har bland annat försvarat kvinnor som protesterat mot patriarkala lagar genom att ta av sig den lagstadgade slöjan. (”Uppmaning till korruption och prostitution”.)

Men behandlingen av henne visar också hur dagens totalitära stater anser sig kunna behandla demokratiaktivister – utan några internationella följder alls. Det är bara ett halvår sedan den oppositionella saudiske journalisten Khashoggi mördades på sitt lands konsulat i Istanbul. Trots detta är det business as usual för dem som handlar med Saudi – bland dem svenska företag.

Detsamma gäller relationen till Iran. Det är helt och hållet upp till det så kallade världssamfundet nu: om detta ska bli en notis bland andra om hur de som vågar ta strid för demokratin ska malas till flis av dess fiender. Det tickande räkneverket hos Amnesty visar att vi är allt fler som vill se ett annat agerande från Sveriges sida.