Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/ola-lindholm-atalas-for-knarkbrott/

KULTUR

Ola Lindholm åtalas för knarkbrott

Ola Lindholm under inspelningen av SVT:s ”Lilla Melodifestivalen”.
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Barnprogramledaren Ola Lindholm, 40, åtalades på fredagen för ringa narkotikabrott. SVT:s ”Wild Kids” framtid är hotad. Lindholm, som även är Kamratpostens chefredaktör och styrelseledamot för Bris, nekar till brott trots att urinprovet innehåller tydliga spår av kokain.

– Mot bakgrund av de resultat som provsvaren visar, nämligen att hans urin innehåller metaboliten bensoylekgonin, anser jag att han har tagit kokain, säger kammaråklagare Zilla Hirsch till DN.se.

Såväl polisens prov som Rättsmedicinalverkets analys visar att Ola Lindholm hade bensoylekgonin i urinet. I de två förhören som Hirsch haft med Lindholm har han konsekvent nekat och sagt att han aldrig tagit några droger.

Bensoylekgonin kan man i princip bara få i kroppen som en metabolisk produkt av kokain. Enligt Hirsch är han mycket frågande och säger att han inte kan förstå hur han kan ha metaboliten i kroppen.

Räcker hans nekande till ett frikännande?

– När analysen ser ut som den gör i det här fallet brukar det bli fällande dom. Sedan finns det fall där omständigheter stödjer historier om att man inte fått i sig drogen av fri vilja. Det rör sig vanligtvis om så kallade våldtäktsdroger, och kokain är inte en sådan, säger Zilla Hirsch.

– Provresultatet visade 1,9 (mikrogram/milliliter) och det anser jag vara väldigt högt. I andra åtal kan det handla om noll komma noll någonting, så jag kan tycka att hans invändning – att han inte har en aning – är lite märklig. Koncentrationen är av intresse i förhållande till hans påstående – att han aldrig tagit kokain.

Att åtal väcks beror på att Ola Lindholm nekar till brott. Han valde att inte acceptera ett strafföreläggande som, liksom en fällande dom, innebär 30 dagsböter. Endast bruk av kokain klassas alltid som ringa narkotikabrott och eftersom det bara är risk för bötesstraff har ingen offentlig försvarare utsetts.

Ola Lindholm är chefredaktör för Kamratposten och styrelseledamot i Barnens rätt i samhället, Bris. Därtill är han tv-programledare nu aktuell med ”Tittarnas Wild Kids” på SVT, vars kommunikationsdirektör Helga Baagøe säger att man tar situationen på stort allvar.

– Med tanke på att han testats positivt och att åklagare väljer att väcka åtal är det naturligtvis väldigt allvarligt. Vi tar bestämt avstånd från all typ narkotika. I vårt public service-ansvar ingår att vara ett föredöme och därför är extra allvarligt om det rör sig om någon som dessutom ska vara ett föredöme för barn, säger Helga Baagøe till DN.se.

– Eftersom jag pratat med honom vet jag att han säger att det hela är ett missförstånd, att han är oskyldig. Jag vet att han vill få saken prövad rättsligt och därför vore det bra för alla parter om den processen blev klar så snabbt som möjligt.

Vidtar ni åtgärder dessförinnan?

– Vi bestämmer nästa vecka hur vi gör med sista avsnitten av ”Tittarnas Wild Kids”, men just nu har han inga uppdrag hos oss i övrigt. Inspelningen av en ny omgång ”Wild Kids” är planerad till augusti, men där behöver vi inte ta något beslut än utan vi kanske kan avvakta den rättsliga prövningen. Döms han skulle det vara väldigt svårt att använda honom i barnprogram.

Bris tycker att Ola Lindholm skött sitt styrelseuppdrag föredömligt och meddelade på lördagseftermiddagen att man varken vidtar åtgärd eller uttalar sig om hans framtid inom Bris förrän dom har fallit i målet.

– Ola Lindholm har varit mycket engagerad i Bris förbundsstyrelsearbete och haft ett stort barnperspektiv i alla frågor. Ola har i kontakten med Bris sagt att han är oskyldig och vi har därför beslutat att avvakta domen, innan vi fattar beslut om Olas framtid i Bris förbundsstyrelse, säger Bris generalsekreterare Göran Harnesk.

Misstankarna mot Ola Lindholm väcktes den 10 april, i samband med en fotbollsmatch på Råsunda, då polis misstänkte honom för narkotikabrott och tog urinprov på honom med hans medgivande. Därefter tog han, enligt egen utsago, bilen hem.

DN.se har även sökt Ola Lindholm och Bonnier Tidskrifter.