Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/olle-wastberg-sa-anvands-internet-for-samtal-i-stallet-for-polarisering-i-taiwan/

Kulturdebatt

Olle Wästberg: Så används internet för samtal i stället för polarisering i Taiwan

Audrey Tang är minister i Taiwan med ansvar för digitalisering. Foto: Ahn Young-joon

Högerpopulistiska rörelser gynnas är väljare inte kan göra sin röst hörd. Olle Wästberg, ansvarig för den senaste demokratiutredningen, menar att Taiwans digitala samtalsdemokrati är en förebild för 20-talet.

När årets fredspristagare, Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, höll sitt tal i Oslo pekade han på hur de sociala medierna användes till att skapa ”hat och splittring” och därmed också har försvagat hans fredssträvanden.

Det är ingen unik analys. Det står helt klart att sociala medier ofta håller människor inom en åsiktsbubbla och att det bidrar till polarisering i opinionen. När medborgarna blir allt mer polariserade blir demokratin allt mer paralyserad.

Internet har i de flesta länder kommit att spela en huvudroll i den politiska opinionsbildningen och förändrat diskussionen i demokratierna. Vi vet hur högerpopulisterna dominerar på internet i alla västliga demokratier. I 2018 års valrörelse hade Sverigedemokraterna mer aktiviteter på nätet än samtliga andra partier tillsammans. Det högerextrema Alternativ för Sverige syntes mer i sociala medier än flera av de etablerade partierna. Ultrahögerns anhängare är negativa till de traditionella medierna och väljer därför nätet.

Dessutom är representanterna för de traditionella politiska partierna och folkrörelserna passiva på nätet. De finns på Twitter och Facebook, men använder det som egen anslagstavla, inte som forum för dialog. Det bidrar till att underminera den demokratiska debatten.

Härom månaden var jag i Taiwan, utpekad som Asiens främsta demokrati av Freedom House, en etablerad och ansedd amerikansk tankesmedja. När nationalistledaren Chiang Kai-shek i inbördeskriget 1949 besegrats av Mao Zedong flydde han med en stor del av sina trupper till Taiwan och skapade en diktatur. Efter hans död 1975 började Taiwan utveckla demokrati. 1992 höll man de första fria valen och 2000 fick Taiwan sin första regering med det liberala partiet DPP (Democratic Progressive Party). I dag leds landet av en liberal, kvinnlig president.

Bland det intressanta med den taiwanesiska demokratin är att de sociala medierna används för att förankra och förstärka den. Drygt 90 procent av landets 23 miljoner invånare är aktiva på sociala medier.

Jag träffade ministern Audrey Tang, som är ansvarig för digitalisering och demokratiminister. Hon är en unik person – inte bara för att hon sannolikt är den enda minister i världen som är en transperson – som drivit fram deliberativ demokrati och fungerande mellanvalsdemokrati.

Uttrycket ”deliberativ demokrati” betyder ”samtalsdemokrati”, det vill säga att medborgarna kan göra sina röster hörda och delta i de offentliga samtalen inför politiska beslut. Här har Taiwan öppnat upp sig. Det innebär också att Taiwan har det vi i Sverige nästan helt saknar: mellanvalsdemokrati.

I 2014 års demokratiutredning, som jag ledde för några år sedan, visade en av studierna att endast 15 procent av svenska väljare ansåg att de hade något som helst inflytande mellan valen. Det är också uppenbart att få väljare tycker att de kan göra sin röst hörd. Det är något som gynnar de högerpopulistiska rörelserna. I den undersökning som gjordes efter Trumps valseger instämde nästan alla hans väljare i påståendet ”Ingen lyssnar på sådana som jag”.

I Taiwan är det helt annorlunda. Regeringen lägger ut de lagförslag de överväger 60 dagar innan beslutet ska tas. Alla medborgare har möjlighet att kommentera, uttrycka sin uppfattning och föra fram alternativa förslag. Sajten är konstruerad så att de som deltar inte kan replikera på varandra, utan talar direkt med beslutfattarna.  Syftet är att politikerna ska lyssna och alla kunna föra fram sina synpunkter. Eftersom alla invånare fått chansen att vara med har Taiwan under de senaste fyra åren, genom att använda de sociala medierna, åstadkommit allt mer av enighet.

En plattform på nätet, ”Virtual Taiwan”, tar upp omstridda frågor och låter experter liksom olika partier agera inför väljarna. Främst försöker man ge spridning åt rena fakta. Effekten är att politiskt intresserade medborgare lyfts ur sina bubblor. Regeringen har också tagit upp omdiskuterade praktiska frågor – som reglerna för Uber-taxi, användningen av elcyklar, hur rattfyllerister ska behandlas – till breda diskussioner på nätet.

Taiwan är utsatt för hot och tryck av kommunist-Kina, som anser att Taiwan fortfarande är en del av Kina. Viceminister, Chen Ming-chi, som är ansvarig för relationerna till Kina och som jag också träffade, sa att Kina inför det taiwanesiska presidentvalet satsar på provokationer, cyberattacker, sprider lögnaktiga rykten och använder sociala medier till att angripa den nuvarande regeringen. 

Sannolikt kommer de digitala angreppen att öka i slutet av valkampanjen. När jag frågade Audrey Tang av om man inte kunde förbjuda de påhopp och falska rykten som sprids svarade hon: ”Vi har stark yttrandefrihet. Därför är det svårt att förbjuda, utan vi får se till att rätta det falska, påpeka det propagandistiska och bemöta allt som förs fram. Principen är att ministrar inom två timmar ska se till att rätta lögner på internet.”

När sociala medier blir ett öppet forum och när alla medborgare känner att kan göra sina röster hörda och delta i beslut mellan valen hejdas kraften i de auktoritära rörelserna.

Den liberala taiwanesiska regeringens sätt att använda de sociala medierna och vidga den deliberativa demokratin borde därför vara en förebild för demokratier över hela världen, inte minst för Sverige.