Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 03:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/olof-bortz-historiska-paralleller-ar-viktiga-for-att-minnas-forintelsen/

KULTUR

Olof Bortz: Historiska paralleller är viktiga för att minnas Förintelsen

Statsvetaren och Förintelse-forskaren Raul Hilberg hade i hemstaden Wien förvisats från parkbänkar markerade ”Endast för arier”. I den amerikanska södern satte han sig senare på en bänk markerad ”Endast för vita” och insåg att han befann sig ovanför den afro-amerikanska befolkningen i landets rasistiska hierarki.
Foto: Antony Souter/Alamy

Historien utspelar sig inte i ett slutet rum. Att enbart fokusera på det specifika för Förintelsen är att förväxla det historiskt olikartade med det historiskt ojämförbara. Utan överlevare, aktivister och forskare som vidgat betydelsen av den katastrof som drabbade Europas judar till att innefatta också andra situationer och andra grupper skulle Förintelsen aldrig blivit den symbol för modern ondska som den är i dag, skriver historikern Olof Bortz.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.