Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Kultur

Onlinespel och bloggar går förlorade

Vi kommer att missa mycket, säger Håkan Adenkrantz, chef för audiovisuella avdelningen.
Vi kommer att missa mycket, säger Håkan Adenkrantz, chef för audiovisuella avdelningen. Foto: Jonas Lindkvist
Kungliga biblioteket ska inte lagra online­dataspel och privata bloggar – trots att det är några av de starkaste kulturyttringarna i vår samtid. Skälet är den nya e-pliktslagen som väntas träda i kraft inom kort.

I dag finns det ingen lag på att Kungliga biblioteket ska lagra digitala kulturyttringar på nätet. Trots att allt fler dataspel bara spelas online. Och trots att bloggar och nätpublikationer på många sätt kan sägas vara en av de viktigaste kulturyttringarna i vår samtid.

Därför kommer det nu en ny lag som väntas träda i kraft i sommar och som ska reglera lagringen av digitala kulturyttringar, den så kallade e-pliktslagen. Lagrådet har yttrat sig och har inga principiella invändningar. Enligt planerna börjar den nya lagen gälla i sommar.

Den nya lagen väcker dock en del uppgivenhet inför framtiden. Eftersom materialet på internet är så omfattande ska lagen bara gälla publikationer som har en ”professionell upphovsman”, det vill säga en redaktion eller motsvarande med grundlagsskydd för sin nätpublicering.

Det betyder att privata bloggar inte lagras, inte heller fanzine. Framtida forskare ska kunna gå tillbaka och läsa vad som publicerades av små obskyra tidskrifter, men inte ta del av innehållet på exempelvis Isabella Löwengrips blogg ”Blondinbella”, trots att den har närmare en halv miljon besökare i veckan. Dessutom finns det inget i den nya lagen om att dataspel online ska lagras. Trots att de är en sådan central kulturyttring att de debatteras i stort sett dagligen i medier och i riksdagen.

– Redan i dag vet vi att vi kommer att missa att spara stora delar av avtrycken som görs i vår samtid och som forskningen kommer att vara väldigt intresserad av i framtiden, säger Håkan Adenkrantz, chef för audiovisuella avdelningen på Kungliga biblioteket. Han tror att lagen behöver skrivas om både en och två gånger i takt med att tekniken utvecklas.

– Varken den kommande e-plikts­lagen eller den nuvarande lagen kommer att hålla i en framtid. Vi måste hitta ett bättre sätt att samla in samtidens digitala avtryck, säger han.

Ett sätt att täppa igen de största hålen kan vara att lagra ett visst material som personalen på hans avdelning bedömer vara intressant för framtiden. Det kommer då att ske på frivillig bas.

– Om man inte kan räkna med att kunna kräva att få samla in en upphovsmans material, kanske vi kan få bloggare och andra att förstå hur viktigt det är att vi får lagra deras material. Vi vet ju att många tycker att det är kul, både för dem och för andra, att det de gör hamnar i ett arkiv, säger Håkan Adenkrantz.

Vissa bloggare kan naturligtvis säga nej eftersom Kungliga biblioteket inte har något lagstöd för arkiveringen. Det gör att urvalet kan bli skevt. Ett annat problem är att bedöma vad som ska lagras och när det ska samlas in. När är till exempel en tråd på Twitter eller i en blogg ”avslutad”?

– Problemet är att tolka vad det är vi ska lagra med tanke på hur materialet på internet ser ut. Vi befinner oss i ett tolkningsdilemma.

Regeringsutredaren Sören Öman, som ligger bakom det nuvarande lagförslaget, medger att en stor del av den samtida kulturen på internet inte kommer att samlas in med den föreslagna lagen. Men han bedömer att det inte finns någon möjlighet att lagra ett representativt urval från nätet.

– Som utredare var jag tvungen att göra en bedömning om vad som går att göra. Det är inte rimligt att kräva att en tonåring ska skicka in sina bloggade tankar till en statlig myndighet som KB.

Inte ens om tekniken utvecklas så att det blir enklare att överföra materialet, tror han att lagen kommer att omfatta alla privatpersoner.

– Personligen tror jag inte att man vill jaga privatpersoner som inte vill medverka. I så fall måste det ske på frivillig bas, som Håkan Adenkrantz är inne på, säger Sören Öman.

De dataspel som bara finns på nätet kommer upphovsmannen inte att behöva skicka in, säger Sören Öman.

– Den främsta anledningen är att de är så svåra att bevara under långa tider. Försök att spela ett dataspel som kom för tio år sedan, det går inte. Därför är det inte rimligt att spara dem för eftervärlden, säger Sören Öman.

Fakta e-pliktslagen

Den 1 juli 2012 beräknas ”lagen om leveransplikt för elektroniskt material”, den så kallade e-plikts­lagen, träda i kraft för att gälla fullt ut i januari 2015.

E-pliktslagen betyder att internetsidor som producerats av ”professionella aktörer” som har ett utgivningsbevis ska samlas in och lagras för eftervärlden.

Eftersom det är oklart hur insamlingen ska ske rent praktiskt kommer tillämpningen att prövas ut under en övergångsperiod. Kungliga biblioteket börjar med att i samråd med branschen utforma någon metod för hur insamlandet ska bli så smidigt som möjligt. Till en början från de stora aktörerna på internet för att senast den 1 januari 2015 samla in från alla.

Annonser kommer inte att omfattas av lagen. Inte heller dataspel online.

Lagen ska komplettera den nuvarande ”pliktexemplarlagen” för framför allt pappersmaterial och dvd-skivor.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.