Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-07 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/operaregissoren-knut-hendriksen-ar-dod/

Kultur

Operaregissören Knut Hendriksen är död

Knut Hendriksen tar emot medaljen Litteris et Artibus av kungen.
Knut Hendriksen tar emot medaljen Litteris et Artibus av kungen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Operaregissören Knut Hendriksen har avlidit efter en tids sjukdom. Han blev regissör vid Kungliga Operan 1976 och utnämndes till förste regissör 2002.

TT Text

”Knut Hendriksen var i alla sina olika roller som operaregissör, konstvetare, operachef en fantastisk inspiratör och utvecklare av operakonsten”. Det var ett lustfyllt äventyr att vara med i hans produktioner”, säger Operans chef Birgitta Svendén i en kommentar.

Knut Hendriksen var född i Bergen men bosatt i Sverige sedan 1948.

1968 blev han regiassistent vid Operan och arbetade bland annat tillsammans med regissörerna Jean-Pierre Ponnelle och Götz Friedrich, även i London och Salzburg. 1981–84 var han chef för Den Norske Opera i Oslo.

Inför premiären av ”Tosca” på Kungliga Operan skrev han att det finns två vägar att gå i tolkningen: ”Antingen läser man 'Tosca' med samtida ögon, förflyttar den till vår tids politiska konflikter och maktmissbruk. Eller så litar man på att stycket är starkt i sig och inte behöver uppdateras för att bli tydligare.”

Knut Hendriksen valde den senare vägen och uppsättningen, som hade premiär 2004, finns alltjämt på Operans repertoar som en av de mest populära och välbesökta, skriver Torbjörn Eriksson, Operans presschef och redaktör, i en kommentar.

Knut Hendriksen blev 75 år.