Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 12:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/operasangerskan-jessye-norman-ar-dod/

Kultur

Operasångerskan Jessye Norman är död

Jessye Norma. Foto: Dominic Favre/AP

Den världsberömda sopranen Jessye Norman har avlidit, 74 år gammal, rapporterar nyhetsbyrån AP.

"Vi är så stolta över Jessyes musikaliska gärning, den inspiration hon har gett publiken över hela världen som kommer att fortsätta vara en källa till glädje. Vi är lika stolta över hennes humanitära arbete där hon tog sig an hunger, hemlöshet, ungdomars utveckling och utbildning inom kulturen", skriver Jessye Normans anhöriga i ett uttalande.

Norman var inte minst en av Metropolitans ledande sångerskor under 1980- och 1990-talet. Tillika fyrfaldigt Grammy-belönad, men också en av USA:s mest folkkära sångerskor till följd av hennes förkärlek för traditionella spirituals.

På operascenerna var hon särskilt hyllad för sina framträdande roller i operor av Richard Wagner och Richard Strauss jämte franska högromantiska partier. Jessye Norman betraktades vidare som en av alla tiders främsta uttolkare av Purcells Dido i ”Dido och Aeneas”. Hennes scenframträdanden utmärktes av både en precis interpretation och ett gripande skådespeleri. 

Jessye Norman 2010. Foto: Jacquelyn Martin/AP

Hon tilldelades redan 1984 en Grammy i klassen bästa klassiska solist, ytterligare tre Grammypriser följde 1988, 1989 samt 2006 då hon fick en Grammy lifetime achievement award. Norman mottog också bland annat den franska Hederslegionen, the National Medal of Arts, var medlem i British Royal Academy of Music och blev 1998 hedersdoktor i musik vid den framstående Juillard School of Music i New York. 

Jessye Norman föddes i Augusta, Georgia i USA 1945. Både hennes mor och mormor var pianister, fadern körsångare. Hennes röstresurser väckte uppmärksamhet redan under barnaåren då hon sjöng gospel i sin lokala Mount Calvary Baptist Church. Hon fick som 16-åring ett stipendium till Howard University i Washington, D.C. Sin debut på den internationella operascenen gjorde hon i Berlin 1969 i en uppsättning av Richard Wagners ”Tannhäuser”.