Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 23:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/oppositionspartier-kraver-tydligare-regler-om-kulturevenemang/

Musik

Oppositionspartier kräver tydligare regler om kulturevenemang

Sedan 27 mars är det förbjudet med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.
Sedan 27 mars är det förbjudet med allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter en omfattande kritik från kultursektorn kräver nu flera politiska partier att regeringen tydliggör reglerna för genomförandet av kulturevenemang.

– Det är bara regeringen som har verktygen för att räta ut oklarheter när det uppstår gråzoner, säger Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp.

I kultursektorn har kritiken vuxit kring vad som anses som otydliga regler för folksamlingar i Sverige, både från bio- och musikbranschen: ”Vi kräver en tydlig förklaring till varför vår bransch straffas hårdare än andra”, skrev fler än 170 verksamma i musikbranschen nyligen i ett brev till regeringen och frågade sig varför verksamheter som utomhusbad och museer, som inte omfattas av ordningslagen, tillåts ta in fler än 50 besökare. 

Även från politiskt håll finns frågetecken kring otydligheten i riktlinjerna, visar en rundringning som DN gjort till riksdagens partier. Flera av partierna ser ett behov av att reglerna måste tydliggöras, om än utan att tumma på säkerheten.

– Det är bara regeringen som har verktygen för att räta ut oklarheter när det uppstår gråzoner, säger Moderaternas kulturpolitiska talesperson Lotta Finstorp och fortsätter: 

– Det är svårt att förstå hur regelverken står mot varandra. Jag tycker att minister Mikael Damberg, tillsammans med kulturministern, borde sätta sig ned och försöka hitta lösningar som inte harvar ett sämre säkerhetstänk. Om det gick skulle det hjälpa kulturarbetarna väldigt mycket, och annars får man åtminstone förklara varför det inte går, säger Lotta Finstorp.

Kristdemokraternas kulturpolitiska talesperson Roland Utbult vill också att regeringen tar itu med situationen för evenemangsnäringen. 

– För branschen blöder och håller på att gå under. Jag vill att regeringen ser över det här och handlar skyndsamt. Det handlar om tusentals jobb som håller på att försvinna, säger Roland Utbult.

KD:s Roland Utbult.
KD:s Roland Utbult. Foto: Beatrice Lundborg

Sverigedemokraternas Angelika Bengtsson, ledamot i kulturutskottet, betonar att en försiktighetsprincip bör fortsätta råda, men säger att strategin som Sverige har valt under pandemin ställer krav på stor tydlighet.

– Är det fortfarande otydligt så måste antingen regeringen, Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig komma ut med riktlinjer för vad som faktiskt gäller, säger Angelika Bengtsson.

Kulturutskottets ordförande, Liberalernas Christer Nylander, vill inte uttala sig om reglerna i sig, utan hänvisar den frågan till Folkhälsomyndigheten.

– Men jag förstår att det finns behov av förtydliganden. Jag hoppas att myndigheterna så snart som möjligt kommer med tydligare regler, för jag förstår att man tycker att en del verkar konstigt, säger Christer Nylander.

Centerpartiet och Vänsterpartiet påpekar att besluten kring restriktionerna även fortsättningsvis bör utgå från det underlag som expertmyndigheten tar fram, men uttrycker båda förhoppning om att kultursektorn kan väckas till liv under hösten.

– Sommarsäsongen är redan borta. Nu handlar det om vad det finns för möjlighet att starta upp i höst, säger Per Lodenius, kulturpolitisk talesperson för Centerpartiet.

– Om smittläget inte försämras under hösten är det viktigt att se om man kan öppna upp för både kultur- och idrottsevenemang med större publik. Jag tror det är möjligt att genomföra på ett bra sätt med god vägledning från expertis på smittskyddsområdet, säger Vasiliki Tsouplaki, Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson.

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind.
Kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Foto: Henrik Montgomery/TT

Även från företrädare för regeringspartierna har frågor om restriktionernas konsekvenser för kulturbranschen lyfts. I en fråga till kulturministern undrar riksdagsledamoten Per-Arne Håkansson (S) vilka initiativ hon avser ”att ta för att verka för en dialog utifrån rådande restriktioner om max 50 personer i syfte att successivt öppna livescener och event?”

– Jag vill inte på något sätt polemisera i frågan, utan snarare tvärtom lyfta fram den diskussion och de resonemang som förs bland människor jag haft kontakt med i kulturbranschen, säger Per-Arne Håkansson.

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar säger att begränsningarna för folksamlingar varit ett av regeringens mest effektiva verktyg för att stoppa smittspridningen. Samtidigt lyfter hon att det i Sverige inte varit aktuellt att göra bedömningar från bransch till bransch.

– En möjlighet är att titta närmare på om man skulle kunna ha riktade riktlinjer gentemot publikverksamheter och liknande. Alternativt att förlänga krisstödet till sektorn, och det är en diskussion vi får ta in för hösten. Är det så att regeringen bedömer att man inte kommer kunna återgå till sammankomster på möjligen 500 personer måste vi försöka få till ett förlängt krisstöd, säger Lawen Redar.

Kulturminister Amanda Lind (MP) har tidigare uttryckt förståelse för att ordningslagen kan uppfatta som trubbig, då det inte täcker alla typer av verksamheter. I ett uttalande till DN hänvisar hon frågor kring justeringar av ordningslagen till inrikesminister Mikael Damberg (S), och fortsätter sedan:

”Men för mig är det viktigt att poängtera att så snart de här restriktionerna inte behövs eller så snart vi kan göra någon form av öppning så ska vi göra det. Jag har hela tiden kontakt med kulturaktörer runt om i landet och jag vet att många förbereder sig för att hantera publik på ett smittsäkert sätt, så de är förberedda den dag restriktionerna lättar. Det är bra att den beredskapen finns. Många inom kulturen har drabbats hårt och vårt samhälle behöver kultur, inte minst under en kris som denna”, skriver Amanda Lind i uttalandet.

DN har sökt inrikesminister Mikael Damberg för en kommentar. Hans pressekreterare Per Strängberg uppger att det i nuläget inte är aktuellt med någon förändring av gränsen på 50 personer vid allmänna sammankomster.

– Förordningsändringen som finns är där efter en hemställan från Folkhälsomyndigheten. Regeringen prövar behovet av förordningen löpande och den upphävs när förbudet inte längre behövs, säger Per Strängberg.

Läs mer:

Artister i upprop mot otydliga regler om folksamlingar

Biografbranschen kräver höjd gräns för folksamlingar

Amanda Lind om biografkravet: Måste bedöma pandemins utveckling först

Ämnen i artikeln

Musik
Scen
Amanda Lind

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt