Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 07:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur-noje/opublicerad-sara-lidman-novell-upptackt/

Kultur

Opublicerad Sara Lidman-novell upptäckt

Sara Lidman Foto: Leif Engberg

En hittills opublicerad novell av Sara Lidman har upptäckts i Umeå universitetsbiblioteks arkiv. Texten är ett vittnesmål från författarens unga år på Hällnäs sanatorium.

Det var Erik Jonsson, koordinator för Umeås internationella litteraturfestival, som gjorde fyndet. Västerbottens-Kuririen var först att rapportera om den återfunna novellen.

– Jag blev jätteglad, för det är en pusselbit ur hennes liv som tidigare saknades. Jag tyckte det var konstigt att inga texter fanns bevarade från den tid då Sara Lidman var på Hällnäs sanatorium, då hon var mellan 14 och 16 år, säger Erik Jonsson till DN. 

– Det var trots allt en viktig period i hennes uppväxt, en avgörande tid för henne som författare. Så jag gick till arkivet och hittade tillslut en text som jag inte hade sett förut. Den började med meningen ”Vardag i sanatoriets samlingssal”, och då förstod jag att den var ett vittnesmål från den tiden. 

Hur är novellen? 

– Det är inte en färdig författare som skriver, men man kan ändå se vissa drag som kommer igen senare i författarskapet. Hon beskriver stämningen på sanatoriet, som var en helt annan än den hemma på gården. Den var mer kosmopolitisk, man pratade om filosofi och teologi. För henne blev det ett uppvaknande som formade henne till att bli den författare hon blev. 

Vad betyder fyndet? 

– Jag har intresserat mig mycket för sanatoriernas roll i norra Sverige på den tiden, när det inte fanns några akademier eller bibliotek. Då fick sanatorierna istället den rollen. Och jag har länge undrat över vilken betydelse det hade för Sara Lidman, som ju tvivellöst är en av våra största författare. Hon har betytt allt för litteraturen i Västerbotten. Hennes politiska engagemang och hennes inflytande i samhällsdebatten har ju format författare, läsare och kulturpersoner framöver.


Novellen kommer publiceras i tidningen Vasaplan i morgon fredag. 

– Den säljs till förmån för stadens utsatta, som jag tror är i linje med Sara Lidmans önskan, säger Erik Jonsson.